Hlavní obsah

U anglických břehů natočili 20kilogramovou medúzu

Novinky, jky

Mořská medúza kořenoústka plicnatá běžně dorůstá velikosti až 80 centimetrů. Když ji spatří člověk u pobřeží, zneklidní. Zejména, když se tak nestane v teplých oblastech, ale u Velké Británie. Tam nyní natočili medúzu o hmotnosti 20 kilogramů. Podobné stvoření vedle sebe ve vodě opravdu spatřit nechcete.

BEZ KOMENTÁŘE: U anglických břehů natočili 20kilogramovou medúzuVideo: Cornwall Wildlife Trust

 
Článek

Obří medúza se objevila nedaleko městečka St Mawes v hrabství Cornwall. Mořský biolog Matt Slater se rozhodl společně se svým psem k medúze plavat blíže, aby pořídil detailní záběry jejího pohybu pod mořskou hladinou.

Stvoření, kterému se přezdívá „něžný obr” světa medúz, vážilo podle slov biologa 20 kilogramů a měřilo prý bezmála jeden metr v průměru. A podle všeho rozhodně nejde o nahodilé setkání. Počet kořenoústek plicnatých kolem břehů Cornwallu se totiž výrazně zvýšil v souvislosti s dostatkem jejich potravy v oblasti.

Tento druh medúz je pro člověka neškodný. Nežahá a živí se drobným planktonem. Slater ovšem hlásí, že vyjma těchto medúz v oblasti značně narůstá i počet modrých medúz. A ty už člověka požahat dokážou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám