Hlavní obsah

Tučňáka před jistou smrtí zachránil veleskok na člun plný turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké přírodní divadlo s netradičním koncem se odehrálo před zraky turistů ve vodách kolem Antarktidy. Kosatky zde naháněly tučňáka oslího, který si brzy uvědomil, že jeho jediná záchrana je na hladině v podobě člunů s turisty. Zoufale se na jeden z nich pokusil dostat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tučňák prchající před kosatkami vyskočil z vody přímo do člunu s turistyVideo: KameraOne

 
Článek

Dramatické záběry pořídila dvaatřicetiletá Anna Karstenová, která byla spolu se svým čtyřicetiletým manželem Mattem a dalšími turisty na vyjížďce na člunech mezi antarktické ledovce.

Turisté sledovali, jak si kosatky ve vodě hrají v těsné blízkosti člunů. Brzy si však uvědomili, že hra je ve skutečnosti lovem. Na hladině se objevil tučňák oslí, který se rychlými skoky pokoušel dostat do bezpečí.

Proti kosatkám, které patří k těm nejinteligentnějším predátorům na světě a při lovu komunikují a spolupracují, by zřejmě neměl šanci, nebýt několika člunů plných turistů. Pro tučňáka představovaly čluny jediný kus pevniny v relativní blízkosti, a tak se na ně pokusil dostat.

Potápěč Petr Slezák: Kosatka ho litovala a dala mu dárek

Muži

První pokus však skončil neúspěchem. Druhý pokus už byl úspěšnější i díky turistovi, který ptáka u lodi přidržel. V tu chvíli byla kosatka jen pár metrů od člunu. „Vidět to osobně bylo bláznivé. Bylo to jako sledovat epizodu National Geographic přímo na místě. Dokážu si představit, že tučňákovi se muselo pořádně ulevit,“ svěřil se Matt Karsten.

Tučňák strávil chvíli ve společnosti turistů a když získal pocit, že už je ve vodě bezpečněji, vyskočil z člunu. Zda se kosatkám vyhnul i potom, není známo.

Pozn. redakce: K setkání turistů s tučňákem a kosatkami došlo již v prosinci roku 2019. Tento týden však video nabídly agentury a příběh zveřejnil britský Independent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám