Hlavní obsah

Tsunami: unikátní snímky dna oceánu

Právo, BBC, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci zveřejnili vůbec první počítačové trojrozměrné záběry mořského dna v oblasti epicentra zemětřesení, které na konci roku 2004 v jižní Asii způsobilo vlnu tsunami a připravilo o život více než čtvrt miliónu lidí.

Foto: Petr Hejna

Lhenice

Článek

Na snímcích je vidět obrovská síla zemětřesení, v jehož důsledku se mořské dno zdvihlo o deset i více metrů. Zdokumentován je i obrovský sesuv půdy - sto metrů na výšku a dva kilometry do šířky - na místě, kde se Indický oceán setkává s indonéským ostrovem Sumatra.

Linie pobřeží je na snímku zcela vlevo, přičemž žluté a zelené spektrum označuje nejvýraznější poškození v mělkých vodách. Směrem doprava následuje mírná proláklina a bleděmodře je označena menší vyvýšenina, kterou vytvořilo první nasunutí zemských desek. Tmavě modrá vymezuje hranici poruchy, za níž již k žádným změnám nedošlo.

Zmapování změn mořského dna je výsledkem spolupráce průzkumného plavidla Scott britského královského námořnictva a oceánografů a geologů. Zjištění by mělo být využito při budování systému včasné výstrahy před tsunami v oblasti Indického oceánu.

Indická deska ročně urazí 6 centimetrů

Britská průzkumná loď Scott se řadu dní pohybovala nad hranicí dvou tektonických desek, jejichž vzájemný pohyb způsobil ničivé povánoční zemětřesení.

Podle expertů indická deska se podsouvá pod barmskou rychlostí šesti centimetrů za rok. Loď je vybavena moderními sonary, které proniknou do struktury dna a pomocí počítače převedou informace do trojrozměrné podoby. Vědci doufají, že jim tyto obrázky pomohou zodpovědět otázku, proč k zemětřesení došlo, když další místa podél dělící linie nevykazovala žádnou aktivitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám