Hlavní obsah

Trh s bílými otrokyněmi láme rekordy

Novinky, Jaroslav Höfer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tržišti zvaném Arizona se po rozvrzaném dřevěném "molu" plouží ani ne dvacetileté bílé otrokyně. Některé z nich brzy zamíří do vykřičených domů, sadomasochistických salónů či na dlažbu německých velkoměst. Nákupčí, mezi nimi nejedna elegantní dáma, je hodnotí pozorným zrakem. Zájemci vykřikují nabídky a aukce se rozbíhá.

Foto: Město Karviná

Senioři v polsku

Článek

To není scéna z 18. století ani ze čtvrtého dílu Angeliky, ale realita těchto dní, jak ji zachytily německý časopis Der Spiegel a britský nedělník Sunday Herald.

Velká burza otrokyň se odehrává několikrát týdně pouhých několik hodin jízdy autem za hranicemi EU - v bosenském Brčku. Pokud se vyznáte v tlačenici, za tři tisíce eur si tam pořídíte sotva dospělou, pohlednou Moldavanku, Ukrajinku či Rumunku a ta vám bude vydána na milost a nemilost. Ošklivější dostanete s výraznou slevou.

Místní policie ani městská správa si ničeho nevšímají. Mezinárodní vojenská správa je bezbranná. "Pokud jde o právo a pořádek, Brčko je jedna ze dvou černých děr Evropy," řekl britskému týdeníku generál rumunské policie Alexandru Ionas, šéf regionálního centra boje proti organizovanému zločinu. "Tou druhou je Kosovo," dodává. Jak vypráví, průměrný věk prodávaných dívčin se pohybuje mezi 18 a 24 lety, ale najdou se mezi nimi i třináctileté.

Některé naletěly na krásné řeči o bohatství v cizině, jiné byly uneseny a donuceny k prostituci násilím a výhrůžkami na adresu jejich rodin. Každá osmá z nich je HIV pozitivní, každá dvacátá se do roka pokusí o sebevraždu.

Skok do postele prokurátora

Světlana C., 28letá matka dvou dětí a někdejší mistryně Moldavska ve skoku do výšky, se přihlásila na inzerát, podle něhož měla sklízet zeleninu v bývalé Jugoslávii. Místo toho ale skončila tato blondýna v Kosovu, nedaleko albánských hranic. Koupilo si ji a zase prodalo dále šest majitelů nevěstinců. Když se vzbouřila, zaplatila za to sedmi zlomenými žebry.

Jak napsal Der Spiegel, přímo z ošetřovny Světlanu odvezli do postele někdejšího zástupce šéfa černohorské prokuratury Zorana P. Ten jí ale nepomohl, sám totiž organizoval brutální sexuální orgie a sedánky s drogami pro tamní mocné. Později byl sice Zoran P. uvězněn, ale brzy zase bez trestu propuštěn. Světlaně se alespoň podařilo uprchnout.

Velký byznys

Území bývalé Jugoslávie se podobně jako Rumunsko stalo křižovatkou, kde se cesty budoucích prostitutek rozcházejí. Ty povolnější a přitažlivější míří většinou do západní Evropy, zvláště na nenasytný německý trh, ty druhé do Řecka, Turecka a dál na Blízký východ.

Jsou to právě Albánci z Kosova, kdo dnes dominuje obchodu s lidmi a postupně ovládá i trh s drogami, soudí rumunský generál. Ale právě hlavní město jeho země, Bukurešť, se stalo centrem výroby téměř dokonalých falešných dokumentů, které obchodníkům s bílým masem otevírají hranice do bohatých zemí. Zájem Západoevropanů o Ukrajinky, Bělorusky a děvčata z Balkánu neutuchá. Do značné míry již vytlačily z trhu kdysi oblíbené Thajky a ovládly německé chodníky.

Nedávná analýza Evropské rady konstatovala, že za posledních deset let vzrostly v zemích Unie příjmy pasáků a s nimi spojených mafií o 400 procent. V síti organizovaného zločinu pracuje na půl miliónu žen, které svým "manažerům", pašerákům lidí, falšovatelům dokladů a dalším mafiánům vydělávají na 13 miliard eur ročně.

Podle průzkumů organizace Hydra, které časopis Der Spiegel hodnotil jako střízlivé, se jenom v Německu prostituuje na 200 tisíc cizinek. Čistý zisk pasáků se v SRN odhaduje na víc než šest miliard eur ročně. To zhruba odpovídá 30 procentům výdajů českého státního rozpočtu.

A kolotoč se zrychluje

Inzeráty německých bulvárních listů nabízejí levné bílé maso z dovozu zcela nepokrytě: "Hra na otroky s Ruskami, Od přírody bujné Ukrajinky, Polky bez hranic.

" Polky však - stejně jako již dříve Češky - z německého trhu prodejného sexu mizí, mafie nabízí levnější zboží. Náčelník oddělení organizovaného zločinu hamburského zemského úřadu pro boj s kriminalitou Bernd Schultz-Eckhardt soudí, že devět z deseti Východoevropanek, které se v Hamburku živí ilegální prostitucí, přišlo do Německa dobrovolně. Mnohé ale byly přinuceny násilím a nevzdaly se ještě naděje, že se jim podaří ze spárů organizovaného zločinu uprchnout.

Policejní zátahy čas od času některé z nich osvobodí. Je to však jen malý zlomek. "Čím více kontrolujeme, tím víc toho zjišťujeme," řekl ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Fritz Behrens. "A problém obchodu s lidmi spíše dál narůstá." Některé německé deníky nabízejí Východoevropanky úplně bez zábran. Většina animírek v německých barech tvrdí, že tam odjely dobrovolně. Ne vždy je to pravda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám