Hlavní obsah

Tramp z Bruntálska si v Las Vegas vypráskal titul mistra světa

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RÝMAŘOV

Nejlepší světový krotitel kovbojských bičů žije v České republice. I legendární Indiana Jones by před jeho uměním zbledl závistí. 34letý Ladislav Šín z Rýmařova na Bruntálsku získal minulý týden na Mistrovství světa v ovládání bičem v americkém Las Vegas titul a nebrání se proto ani účinkování ve westernových filmech.

Foto: archiv Městské policie Praha

nové zásahové vozidlo

Článek

"Od nedělního návratu domů slavím, pořád se z toho nemohu vzpamatovat," přiznává nadšený tramp přezdívaný Gin.

Chválil ho i předseda poroty

Za oceán se vydal potřetí, strach z amerických specialistů rozhodně neměl. "Nebylo co ztratit. Soutěžilo se například ve zhasínání svíček bičem, v jeho ovládání a práskání. Zatímco z pěti svíček se mi podařilo trefit knot na čtyři metry jen dvakrát, v práskání jsem byl nejlepší. Za pět sekund jsem zvládl dvanáct prásků," popisuje westernový přeborník.

V součtu všech disciplín pak byl v konkurenci závodníků z celého světa nejlepší. Pochvaly se dočkal i od svého vzoru a předsedy poroty, Kanaďana Alexe Greena, který například učil používat bič herce Anthony Hopkinse ve filmu Zorro.

Za světové prvenství dostal Šín dřevěnou plaketu a do střední Evropy pozval řadu zajímavých westernových osobností. V srpnu se totiž v Rýmařově uskuteční druhé westernové Mistrovství Evropy.

Láká ho herectví

Šín se nebrání ani herecké zkušenosti. "Láká mě to. Rozhodně bych bičem práskal lépe než Indiana Jones," prohlásí, ale vzápětí se opraví: "Harisson Ford je skvělý herec, s bičem to umí, jen se mu nevěnuje šestnáct let jako já."

Tramp a kovboj trénuje zhruba třikrát týdně. Vezme biče a vyrazí do okolí Rýmařova. "Mám několik místeček, kde si práskám. Rodina mne podporuje, jen občas dcery breptají," směje se.

V tréninku už bičem zhasl pět svíček z pěti, takže má další soutěžní cíl. "A také bych se rád zúčastnil australského mistrovství. To by byla paráda. Práskání bičem prostě symbolizuje můj životní styl soužití s přírodou," přiznává mistr světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám