Hlavní obsah

Thatcher zbohatl a plánuje přesunout Železnou lady do Afriky

Novinky, Rostislav Matulík, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nečekaný burzovní úspěch syna britské expremiérky Margaret Thatcherové Marka Thatchera v podobě zisku téměř 60 milionů liber (2,9 mld. Kč) může mít pro 77letou Železnou lady kuriózní důsledek - podnikatel chce matku odstěhovat do Jihoafrické republiky.

Foto: z archívu České televize

Alois Nebel, film z produkce ČT, kterým zahajuje své vysílání ČT art

Článek

Novopečený 50letý baron Thatcher, který zdědil titul po v červnu zesnulém otci Denisovi, neponechal nic náhodě.

Již před dvěma lety dal postavit na pozemku svého luxusního tudorovského sídla ve čtvrti Constantia na předměstí Kapského Města zahradní domek, kam chtěl stárnoucí rodiče převézt.

Napětí v rodině

U Thatcherů však nikdy nepanovala rodinná idyla, a tak i tento plán narazil, tentokrát na Markovo dvojče, novinářku a autorku několika knih Carol. Ta na rozdíl od Marka ukládáním zisků v daňových rájích nezbohatla, vždy však měla k rodičům blíže. Nyní tvrdí, že stárnoucí matka opustí Británii jen přes svou mrtvolu.

Sourozenecký vztah nedávno poznamenala i aféra s reportáží ze soukromí Thatcherové, k níž dal Mark souhlas. V médiích se poté objevil obraz stárnoucí expremiérky, která trpí výpadky paměti, šikanuje své okolí a je jen stínem někdejší Železné lady.

Problémy s bezpečností

Případné stěhování by však představovalo problém i z bezpečnostního hlediska. Britští expremiéři jsou společně s členy širší královské rodiny oficiálně považováni za trvalý teroristický cíl a mají nárok na zvláštní ochranu. Markovi by se tak plán mohl značně prodražit.

Není ani jasné, kdo by se o matku staral, protože syn pobývá na jihu Afriky pouze 179 dní v roce, na den přesně tolik, kolik je potřeba pro daňovou úlevu poskytovanou lidem trvale žijícím v JAR.

Ze smolaře milionářem

Podle britského nedělníku The Sunday Times je přesto Markovo zbohatnutí jedním z nejpřekvapivějších "příběhů úspěšnosti" známých osobností v posledních letech. Syn slavné matky se totiž většinou proslavoval pravým opakem úspěchů. Ačkoli vystudoval prestižní střední školu v Harrow, vysloužil si tam přezdívku "tupý Mark" a na závěrečném vysvědčení měl samé trojky.

Neprosadil se ani jako závodní jezdec, přičemž největší pozornost médií vzbudil v lednu 1982, kdy se na šest dní ztratil s mechanikem i spolujezdcem během rallye Paříž-Dakkar. Poblíž hranic Mali a Alžírska jej nakonec objevilo alžírské vojenské letadlo, ale Mark se již nikdy nezbavil pověsti "mladíka, který snadno zabloudí".

Finanční skandály

Dluhy zůstaly také za jeho účetnickou kariéru, krach čekal i na projekt výroby speciálních nákupních vozíků a nakonec se nevyhnul ani skandálům.

Jeho konzultační firma Monteagle Marketing získala v 80. letech kontrakt za 300 milionů liber v Ománu jen několik dní poté, co zemi navštívila premiérka Thatcherová.

V roce 1986 zase čelil podezření, že obdržel dvanáct milionů liber provize za sjednaný prodej stíhaček konsorcia BAE do Saúdské Arábie. Karta se obrátila teprve koncem 90. let, kdy Mark začal obchodoval s leteckým benzínem a v řadě afrických států zavedl pružný systém doplňování paliva civilních letounů.

Peníze v daňovém ráji

Majetek přechovává v daňovém ráji na ostrově Guernsey v Lamanšském průlivu, s novináři však o jeho výši odmítá diskutovat. "Kdy vám myli hlavu tak dlouho jako mě, taky byste se s nikým nebavili," řekl Mark týdeníku The Sunday Times.

Podle spekulací však může vděčit za část jmění i své manželce, Texasance Dianě Burgdorfové, kterou po svatbě v roce 1987 označil za "úplně normální milionářku".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám