Hlavní obsah

Téměř sto kytovců krátce před smrtí vytvořilo tvar srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Albany

Minulý týden zahynulo u břehů Západní Austrálie téměř sto kytovců z řádu kulohlavců. Ještě předtím však bylo možné pozorovat velmi neobvyklý úkaz. Než zvířata uvázla na pláži, shromáždila se v mělké vodě, kde tvořila neobvyklé formace, nad nimž se podivují i vědci.

Kulohlavci před se před uváznutím na mělčině zformovali do tvaru srdceVideo: AP

 
Článek

Minulý týden v úterý se na pláži u města Albany na jihu Západní Austrálie objevilo hejno 97 velryb, které tam nějakou dobu pobývaly v těsně semknutých formacích. Jednou z nich byl také velmi přesný tvar srdce.

Na první pohled milý úkaz však byl předzvěstí velké tragédie, protože se potvrdily obavy odborníků, že by kytovci mohli cíleně připlavat na mělčinu. A přestože ochránci přírody i dobrovolníci dělali vše pro jejich záchranu, tak 52 zvířat na břehu uhynulo. Zbylých 45 kulohlavců se sice podařilo vrátit do vody, ale ti se později znovu vydali na břeh jen o kousek vedle. Tato zvířata také zčásti uhynula a ta ostatní musela být následně utracena.

„Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí za 34 let práce v oboru ochrany přírody,“ sdělil australským médiím s těžkým srdcem Peter Hartley z Úřadu pro ochranu přírody v Západní Austrálii.

Příčina neznámá

Cílené „nájezdy“ kytovců na pláže jsou obecně známý jev, ale odborníci dosud netuší, co je jeho příčinou. Jedna z teorií pracuje s myšlenkou, že se na mělčinu vydává vůdčí kus hejna v případě, že nějak onemocní, a ostatní jej pak následují. Jiná teze hovoří o tom, že jsou zvířata dezorientovaná v důsledku vysokého hluku, který se pod hladinou může vyskytovat.

Případ u Albany je však ještě zvláštnější. Podle doktorky Kate Sprogisové ze Západoaustralské univerzity je takové shlukování velmi neobvyklé, protože zdraví kytovci se takto nechovají, a samo o sobě to říká, že se děje něco divného. Navíc podle ní zdravé kusy nikdy nevykazují chování, které by naznačovalo, že se chystají vydat na břeh, a už vůbec se předtím takto neshlukují.

Vědci tak nyní budou mít plné ruce práce, aby se tento velice neobvyklý případ pokusili vysvětlit a jeho prostřednictvím třeba přijít na kloub také tomu, proč k podobným „sebevraždám“ u kytovců dochází.

Na pomoc přišli také genetici, kteří budou z odebraného materiálu zjišťovat, zda měla tato událost nějakou obecnější příčinu, nebo zda šlo o chování omezené pouze na danou skupinu.

Server The New York Times totiž připomíná, že k ještě mnohem horší katastrofě došlo v Austrálii relativně nedávno, v roce 2020. Tehdy na pobřeží Tasmánie uvázlo 470 kytovců a většina z nich uhynula.

Na pláži u australského Albany uvázlo téměř 100 kytovců

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám