Hlavní obsah

Švýcarský parašutista poprvé skočil z letadla na solární pohon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarský parašutista Raphaël Domjan se tento týden zapsal do historie, když jako první skočil s padákem z letadla poháněného solárními panely. S odvoláním na organizátory skoku o tom informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Parašutista jako první na světě skočil z letounu na sluneční pohonVideo: Reuters

 
Článek

Domjan skočil v úterý z prototypu letadla na solární pohon v okamžiku, kdy dosáhlo výšky 1520 metrů nad zemí. Dvousedadlový stroj vzlétl s Domjanem a kopilotem z letiště v Payerne, asi 40 kilometrů jihozápadě od švýcarské metropole Bernu.

„Dnešek byl dnem mnoha ‚poprvé‘, ale tím nejdůležitějším prvenstvím je, že poprvé někdo vyskočil z elektrického letadla. A to je něco, co změní budoucnost parašutismu,“ uvedl Domjan, který podle agentury Reuters při volném pádu dosáhl rychlosti 150 kilometrů za hodinu.

Parašutista při seskoku přišel o protézu, našel ji ochotný farmář

Koktejl

Cílem projektu SolarStratos je podle organizátorů propagace obnovitelné energie. V roce 2022 se chce tým pomocí letadla poháněného solární energií dostat až do výšky 20 tisíc metrů nad zemí, tedy do stratosféry.

Reklama

Výběr článků

Načítám