Hlavní obsah

Superpočítač umožní zkoumat vesmír po Velkém třesku

Právo, Antonín Falta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA

Ohlédnout se miliardy let v čase, až k prvním okamžikům po zrození vesmíru, dokáže nejvýkonnější superpočítač v Evropě. Společný výzkumný projekt společností IBM a Astron poskytne astronomům na celém světě ojedinělý pohled, který až doposud umožňovaly jen přístroje na oběžné dráze.

Článek

Vědci budou zkoumat počátky nejstarších objektů bezprostředně po vzniku vesmíru, všeobecně známému jako Velký třesk.

Nejmodernější počítač IBM Blue Gene bude srdcem nového typu rádiového teleskopu, který vyvíjí nizozemská astronomická organizace Astron. Na rozdíl od současných observatoří, které pro zaměřování vzdálených galaxií používají velká optická zrcadla nebo rádiové paraboly, bude Astron využívat více než 25 000 jednoduchých rádiových antén. Ty jsou rozptýleny po celém Nizozemsku a také v německé spolkové zemi Dolní Sasko.

Blue Gene bude data ze všech antén kombinovat a interpretovat pomocí vysokorychlostních výpočtů. Síť zachytí signály vzdálené až třináct miliard světelných let od Země. To znamená, že se bude dívat do historie nejstarších hvězd a galaxií necelou miliardu let po Velkém třesku.

Rádiové antény budou optickou sítí propojeny se superpočítačem, který se nachází ve výpočetním středisku Groningenské univerzity. Počítač bude zpracovávat obrovské objemy dat, zhruba 800 gigabitů za sekundu. To je srovnatelné se zpracováním informací z osmi set CD nebo dvaceti DVD za jedinou sekundu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám