Hlavní obsah

Šulinokaz při své cestě Amazonkou využívá větší ryby jako taxíky

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobná sladkovodní ryba s názvem vandélie obecná, dříve označovaná jako šulinokaz cizopasný, se podle nové studie dokáže přichytit k větším rybám, aby zdolala obtížnější části Amazonky. Tento parazit je rovněž obávaným rizikem pro člověka, neboť může proniknout do lidské močové trubice a zapříčinit otravu krve, potažmo smrt.

Foto: Profimedia.cz

Vandélie obecná, zastarale šulinokaz cizopasný (ilustrační foto)

Článek

Studie, kterou vedla ichtyoložka (zooložka specializující se na studium rybovitých obratlovců, pozn. redakce) Chiara Lubichová z Federal University of Amazonas v Brazílii v dubnu roku 2019, byla zveřejněna letos v září ve vědeckém časopise Acta Ichthyologica et Piscatoria.

Vandélie obecná je parazitní ryba cizopasící v žaberní dutině velkých druhů ryb, odkud jim saje krev. Z tohoto důvodu se jí také přezdívá rybí upír. Podle zmíněné studie však hostitele může využívat nejenom k potravě, ale také k přepravě přes obtížnější části Amazonky, kterou obývá.

Lubichové se společně s dalšími vědci během studie, která probíhala na řece Rio Negro (přitok Amazonky), podařilo objevit devět trnovců druhu Doras phlyzakion, na nichž byly přichyceny vandélie. Tento cizopasník je obvykle poloprůsvitný, a tak je pro ostatní ryby obtížné jej zahlédnout.

„Zjevně se (vandélie) přichytila a s hostitelem cestovala z jiných důvodů než za účelem potravy,” svěřila se Lubichová serveru Gizmodo.

Ačkoliv se ve studii píše, že je stále nejasné, proč se vandélie k větším rybám připojují, dle vědců je možné, že důvodem je ochrana či využití hostitele k přepravě. Tomu nahrává fakt, že zkoumané vandélie neměly v žaludku žádné stopy trnovců, například krev, kůži, maso či sliz, kterými se obvykle živí.

„Věřím, že ve vztahu mezi rybími upíry a trnovci, ale i dalšími rybami, je ještě mnoho nezodpovězených otázek,” sdělila Lubichová.

Původ jména

Vandélii obecné se dříve říkalo šulinokaz cizopasný. Tento název má své opodstatnění, neboť sumec úhořovitého tvaru těla dokáže instinktivně proniknout i do lidské močové trubice, kde se ryba vzpříčí a zahyne.

Mezi domorodci v Jižní Americe je považována za jedno z největších nebezpečí ve vodě, neboť podobné případy často končí amputací penisu, ale i smrtí. Indiáni se před vandéliemi chrání kokosovými skořápkami či pevným podvázáním předkožky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám