Hlavní obsah

Sucho odhalilo v Číně 400 let starý most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína se potýká s vlnou sucha. Dokonce takovou, že razantně vysychá i Pcho-jang-chu, největší čínské sladkovodní jezero. Důkazem dramatického úbytku vody je to, že se mohou obyvatelé z okolí projít po mostě na dně jezera o 4 měsíce dříve, než je obvyklé.

Sucho v Číně odhalilo 400 let starý most.Video: AP

 
Článek

Říká se mu „most tisíce očí“ a je vyrobený ze žuly a táhne se neuvěřitelných 2657 metrů po jezerním dně. Je 400 let starý. Název odkazuje na to, že je v něm minimálně tisíc děr.

Za normálních podmínek se mohou místní po tomto mostě projít v zimě, kdy pravidelně voda odteče a plocha jezera zamrzne. Letos však po něm chodí lidé v krátkých rukávech. Vlivem enormního sucha je most dostupný o čtyři měsíce dříve, než je obvyklé.

Situace na jezeře Pcho-jang-chu v dolině řeky Jang-c’-ťiang ukazuje, s jak enormním suchem se v posledních měsících vnitrozemská čínská provincie Ťiang-si potýká. Normálně je totiž v letních měsících jezero až 20 metrů hluboké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám