Hlavní obsah

Styď se! Kdy zemřeš znova? Indická herečka předstírala smrt, aby zvedla povědomí o rakovině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vášnivou debatu vyvolal počin 32leté indické herečky Púnam Pándejové, která se nechala prohlásit za mrtvou s tím, že zemřela na rakovinu děložního čípku. Den poté ale sama na internetu oznámila, že šlo o falešnou informaci a že tím jen chtěla pozvednout povědomí veřejnosti o tomto onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Púnam Pándejová

Článek

Oznámení o smrti Pándejové se objevilo v pátek na jejím instagramovém účtu, který sleduje 1,3 milionu lidí. Text podle serveru BBC uváděl, že herečka „statečně bojovala s nemocí“ a že jí podlehla.

Zprávu, která vyvolala po celé zemi šok, bleskově převzala média a sociální sítě během několika minut zaplavily kondolence.

V sobotu však Pándejová šokovala znova, když na videu oznámila, že je naživu a že smrt jen předstírala. Chtěla tím prý přispět k prevenci před zmíněnou chorobou, na kterou v Indii umírá ročně 77 tisíc žen.

Pándejová ale sklidila vlnu kritiky. Mnozí lidé označili její čin za „nechutnou kampaň“ a necitlivý vůči lidem, kteří jsou sami nemocní nebo se o pacienty s onkologickým onemocněním starají. A schytaly to i sdělovací prostředky za to, že si zprávu neověřily.

„Styď se! Jsi schopná udělat všechno, jen abys na sebe upozornila!“ napsala jedna uživatelka na sociální síti. „Laciná publicita, jsi hrobařka. Chceš zvednout povědomí o nějaké věci tím, že šíříš falešné zprávy? Směšné,“ napsala druhá.

Jiný uživatel herečce vzkázal, že ji „ze srdce nenávidí“. A další se jí zeptal: „Který den zemřeš znova?“

Omluvila se, ale trvá na svém

Pándejová kritiku odmítla. Na jedné straně se omluvila všem, které svou akcí zranila, a připustila, že vzrušenou diskusi očekávala. Na straně druhé ale trvá na tom, že se rozhodla správně a „pro dobro věci“. Argumentovala také tím, že rakovinu měla i její matka.

Herečka i v minulosti vzbudila pozornost kontroverzními prohlášeními a kampaněmi. V roce 2011 například slíbila, že se svlékne do naha, když indický kriketový tým vyhraje mistrovství světa. To ovšem nedodržela, přestože Indové tehdy skutečně zvítězili.

Falešný obrázek exploze u Pentagonu obletěl Twitter, hnul zřejmě i s akciemi

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám