Hlavní obsah

Straky nekradou, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se: Krade jako straka. Tento mýtus je v Evropě tak zakořeněný, že se v pohádkách a filmech často setkáváme s černobílými ptáky (včetně jiných příslušníků čeledi krkavcovitých) s blyštivými šperky v zobáku potažmo v hnízdě. Jenže podle odborníků straky ve skutečnosti nekradou.

Straku vnímá mnoho lidí jako zlodějku

 
Článek

Experimentální výzkumy s ptáky v zajetí a pozorování ptáků ve volné přírodě prokázalo, že straky naopak trpí neofobií, tedy silným strachem z neznámých předmětů.

„Nemáme žádné důkazy o tom, že by straky nějak výjimečně přitahovaly lesklé a blyštivé předměty. Místo toho všechny objekty vyvolávaly reakce potvrzující neofobii – chorobný strach z nových věcí. Lidé si asi všimli, že straky občas vezmou do zobáku blyštivé předměty, a myslí si, že se ptákům líbí a přitahují je, zatímco straky si jich nevšímají, když jsou v kontaktu s méně nápadnými objekty. Zdá se, že lidové pověry o těchto ptácích jsou výsledkem kulturní generalizace a anekdotizace, ale neopírají se o důkazy,“ tvrdí doktorka Toni Shephardová z britské University of Exeter.

Zachovávají si odstup

Její tým provedl řadu experimentů se strakami chovanými v zajetí i s ptáky ve volné přírodě. Zvířata přicházela do kontaktu s blyštivými objekty i s předměty natřenými matnou barvou. Straky ve volné přírodě uchopily do zobáku blyštivý objekt jen dvakrát ze čtyřiašedesáti pokusů. Ale ihned přitom stříbrný objekt upustily.

Většině cizích předmětů – lesklých i matných – se ptáci vyhýbali. Ti chovaní v zajetí nejevili o žádné cizorodé předměty zájem vůbec.

„Je překvapující, že bylo věnováno jen velmi málo výzkumu kognitivním mechanismům chování strak. Podobně jako u jiných členů krkavcovitých s velkým mozkem a složitým sociálním systémem, straky jsou schopny sofistikovaných mentálních úkolů. Poznají se v zrcadle, dokážou znovu vyhledat předmět, který schovaly a pamatují si, kde a kdy ukryly potravu. Místo toho, aby byly nutkavě přitahovány lesklými předměty, straky si uchovávají bezpečný odstup od těchto objektů, které jsou pro ně nové a neočekávané,“ tvrdí docentka neuroetologie Natalie Hempelová de Ibarrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám