Hlavní obsah

Stehlíková: Rowlingové už zábrany u lůžek nevadí

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Britské spisovatelce dětských knížek Joanne K. Rowlingové už zábrany u lůžek nevadí. Sdělila to ministryni Džamile Stehlíkové (SZ), v jejíž kompetenci jsou lidská práva, při jejich nedávném utajeném setkání v Praze.

Článek

Jak řekla ministryně Právu, spisovatelka navštívila při své soukromé návštěvě Prahy některá sociální zařízení a hovořila s příslušnými odborníky. "Bylo dobře, že tentokrát se osobně přesvědčila, jak péče o děti u nás vypadá," sdělila Stehlíková.

Rowlingová rozpoutala mediální kampaň proti klecovým lůžkům poté, co zahlédla v novinách fotografii dětského pacienta za mřížemi klecového lůžka. Dokonce se v této záležitosti obrátila dopisem na prezidenta Václav Klause s tím, že je šokována tím, co se děje v zemi EU.

Podle bývalého ředitele bohnické psychiatrické léčebny Zdeňka Bašného kampaň proti klecovým lůžkům psychiatrii v očích veřejnosti poškodila. "Zdůraznil se nějaký bod v lůžkové péči, který je okrajovým problémem. Hodilo nás to v povědomí lidí zase tak trošku do té klece," řekl ČTK Bašný. Přínos vidí v tom, že se legislativně vymezilo používání omezovacích prostředků a přijala se potřebná opatření.

Také podle současného ředitele pražské bohnické léčebny Ivana Davida diskuse kolem klecových lůžek pacientům neprospěla. Označil ji za absolutně nekompetentní. "Není to poprvé, kdy laici a nekompetentní lidé poškodili psychiatrii," řekl David.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám