Hlavní obsah

Šťastný konec pro kosatku Lolitu. Po 50 letech v zajetí ji pustí na svobodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosatčí samice Lolita strávila většinu života v zajetí. Teď se však vedení akvária v Miami závazně dohodlo s organizací na ochranu zvířat, že dlouholetou obyvatelku po více než 50 letech vypustí do oceánu. Plán vyžaduje ještě vládní souhlas, uvádí s odkazem na místní média agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Kosatka Lolita už nějakou chvíli nevystupuje

Článek

Sedmapadesátiletá kosatka nedávno přestala kvůli pokročilému věku vystupovat pro veřejnost.

Vedení Miami Seaquarium se proto dohodlo s neziskovou organizací Friends of Lolita na jejím vypuštění do volné přírody, píše Reuters. Do dvou let by se měla vrátit do Pacifiku při severozápadním pobřeží USA, kde byla v roce 1970 také odchycena.

K dohodě došlo i díky tomu, že akvárium v uplynulých letech změnilo majitele. Firma Dolphin Co, která ho nyní spravuje, si stanovila vypuštění kosatky do volné přírody jako svou prioritu.

„Najít pro Lolitu lepší budoucnost byl jeden z důvodů, proč jsme Miami Seaquarium získali,“ uvedl šéf společnosti Eduardo Albor.

Lolita byla v akváriu dlouhá léta atrakcí číslo jedna. Říkalo se jí také Toki, což je zkrácenina slova Tokitae, které v jazyce původních amerických obyvatel označuje kosatky.

Kosatky dravé patří k vysoce společenským savcům. V oceánech stojí na vrcholu potravního řetězce a nemají žádné přirozené nepřátele. Dožívají se až 80 let.

Vzácné záběry zachytily útok kosatek na velkého bílého žraloka

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám