Hlavní obsah

Starověký Řím možná založila žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Trójanka jménem Roma, a nikoli Romulus, jak praví známá legenda, možná založila město Řím. V rámci pondělních oslav výročí založení města to napsal italský list Il Messaggero. Vychází přitom z nalezeného fragmentu textu řecko- sicilského básníka Stesichora.

Foto: Marek Venuta

Na plovárně se může vydovádět opravdu každý.

Článek

Stesichorus (638 až 555 před naším letopočtem) zde vypráví, jak žena jménem Roma připlula s trojským loďstvem na idylické místo, které by polohou mohlo odpovídat dnešní italské metropoli.

Trójanky spálily lodě, aby musely zůstat

Bylo prý "okouzlující krásy a před západem slunce poutníka lákalo ke snění, zatímco jej laskal mírný větřík". Roma propadla jeho kouzlu natolik, že se tajně smluvila s ostatními ženami na spálení všech lodí, aby celá skupina musela zůstat.

Tak se také stalo, a když se tam usadili, všichni souhlasili, že místo pojmenují po ní. Věrohodnost vyprávění posiluje skutečnost, že jeho autor Stesichorus se narodil pouhých 115 let po založení Říma. Podle klasické legendy založili Řím 21. dubna roku 753 před naším letopočtem bratři Romulus a Remus. Zatímco dnešní Římané dumají nad významem Stesichorova příběhu, pochodoval v pondělí městem průvod římských gladiátorů, centuriů, vládců a panen, který vedla "bohyně Roma".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám