Hlavní obsah

Staroměstská radnice zpřístupnila unikátní podzemní prostory

Praha

Tento rok slaví pražská Staroměstská radnice kulaté výročí svého vzniku. Byla založena před 680 lety a jubilejní narozeniny oslavila mimo jiné zpřístupněním historického podzemí v rámci akce Radnice dokořán. Během jednoho týdne, od 13. do 18. září, si návštěvníci mohou prohlédnout běžně nepřístupné podzemní prostory nejen pod Staroměstskou radnicí.

Staroměstská radnice zpřístupnila návštěvníkům unikátní podzemní prostoryVideo: Novinky

 
Článek

Historické prostory Staroměstské radnice mohou v rámci oslav založení obdivovat návštěvníci už počtvrté. Letos poprvé však budou moci nahlédnout i do sklepů radničních domů na Malém náměstí.

„Navíc otevřeme i historický spojovací tunel mezi Staroměstskou radnicí, Novou radnicí na Mariánském náměstí a novou úřední budovou v Kaprově ulici,“ sdělil Novinkám manažer Staroměstské radnice Antonín Baloun.

Tunel je součástí podzemní trasy, která vede ze sklepení Minutového domu až ke Kafkovu náměstí. „Byl vybudován na počátku 20. století především jako technické zázemí, kudy jsou vedeny inženýrské sítě mezi oběma budovami,“ vysvětlil.

Dodal, že podzemní prostory pod Staroměstskou radnicí sloužily během Pražského povstání jako lazaret pro zraněné obránce radnice a civilisty. Starobylá budova se totiž během povstání stala jedním z ústředí odboje. Během těžkých bojů shořelo její novogotické křídlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám