Hlavní obsah

Sonda obíhající Mars vyfotila Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Unikátní snímky Země a Jupiteru, vyfotografované družicí obíhající Mars, zveřejnil ve čtvrtek na své internetové adrese americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Modrá planeta byla při pořizování snímků vzdálena od Marsu přes 137 miliónů kilometrů.

Foto: Valašské muzeum
Článek

Na fotografiích, které pořídila družice Mars Global Surveyor si každý může prohlédnout srpek Země s neostrými obrysy Jižní a částečně i Severní Ameriky, včetně velké frontální oblačnosti přibližujících se z Tichého oceánu k jihoamerickému pobřeží.

Vedle fotografie NASA pomocí počítače vytvořila stejně velký glóbus ve stejné poloze, aby bylo zřetelnější, kterou část zeměkoule snímek zabírá. Uvedený záběr je zvětšeninou, protože tak velkou Zemi by z Marsu prostýma očima nikdo neviděl.

Blíže realitě jsou další snímky, na nichž je v ploše nekonečné temnoty vidět malý, pruhovaný disk jinak obrovského Jupiteru a o kus vedle stěží rozeznatelnou Zemi. Jiné snímky zachycují osvětlenou část Měsíce či tři satelity Jupiteru - Kalisto, Ganymeda a Europu.

"Šest a půl roku jsme byli zahleděni na Mars. Tyto snímky nám ukazují úplně jiný pohled na Zemi," řekl Michael Malin, jehož firma postavila a ovládá fotografické přístroje na sondě. "Naše rodná planeta je tak vidět v nové perspektivě jako jedna z mnoha. Snímky a jejich počítačové zvětšeniny, na nichž je kromě země ještě možné spatřit Měsíc a Jupiter, si každý může prohlédnout na internetové adrese http://www.msss.com/mars_images/moc/2003/05/22/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám