Hlavní obsah

Socha Davida pohoršila nahotou. Reklama na pizzerii byla cenzurována

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Italská restaurace v největším skotském městě Glasgow byla nucena změnit své reklamy s motivem světoznámé sochy Davida. Reklamní společnost Global Media Group totiž odmítla v metru umístit plakáty s Michelangelovým mistrovským renesančním dílem kvůli Davidově nahotě, napsal list The Guardian.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Socha Davida ve Florencii

Článek

Reklamní společnost zamítla návrhy na reklamní plochy v metru, které si objednala restaurace Barolo, kvůli obavám z necudnosti, uvedl deník The Glasgow Herald. Na plakátu byl vyobrazen Michelangelův David s kouskem pizzy a nápisem: „Víc italsky už to nejde“. Pizzerie je musí nechat kompletně přetisknout tak, aby na nich byl David jen od pasu nahoru.

„Jedná se o celosvětově uznávané umělecké dílo. Učí se o něm ve školách. Jezdí se na něj dívat lidé z celého světa,“ reagoval Mario Gizzi, ředitel společnosti DRG Group, která provozuje restauraci Barolo a několik dalších podniků ve Skotsku.

„Už není rok 1500, ale rok 2023. Opravdu říkáme, že obyvatelé Glasgow nezvládnou pohled na nahou sochu? Barolo je o klasické italské kuchyni a Michelangelův David je jedním z nejslavnějších uměleckých děl v zemi – jak uvádí reklama, víc italsky už to nejde,“ dodal.

Foto: Pizzeria Barolo

Takto reklama vypadala

Zástupy turistů se hrnou k soše Davida ve Florencii. Kvůli kontroverzi na americké škole

Cestování

Přes pět metrů vysoká a nahá socha z roku 1504 je vrcholným dílem italské renesance a zobrazuje biblického Davida, který jde bojovat s Goliášem. Michelangelo Buonarroti vytesal Davida na objednávku florentského dómu.

V březnu musela ředitelka školy ve floridském městě Tallahassee rezignovat poté, co žákům v hodině výtvarné výchovy ukázala snímek slavné sochy Davida. Vyvolala tak stížnosti některých rodičů, podle nichž se jednalo o akt či „pornografii“.

Reklama

Související témata:
Restaurace Barolo
Socha Davida

Výběr článků

Načítám