Hlavní obsah

Sněhová bouře je uvěznila přes noc v horách, zachránil je vrtulník

Dvojice běžců na lyžích se dostala v pátek ve Skotské vysočině do nepříjemné situace. V horách je zastihla sněhová bouře, kvůli které uvázli na zasněženém hřebenu jedné z tamních hor. Podmínky byly natolik špatné, že se k nim záchranáři nemohli dostat, a tak museli na místě přečkat noc. Do bezpečí je druhý den dostal vrtulník, napsal deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Skotská vysočina.

Článek

Běžci na lyžích se dostali do problémů v nadmořské výšce asi 900 metrů nad mořem na hřebenu skotské hory Bidean Nam Bain, kde kvůli silné sněhové bouři uvázli.

Podmínky byly natolik drsné, že si museli přivolat pomoc. Desetihodinové snažení šestnácti členů záchranné služby však vyšlo vniveč, neboť se jim k lyžařům nepodařilo dostat. Dvojici tak nezbývalo nic jiného než v horách přečkat noc.

Další den ráno je záchranáři spatřili z vrtulníku, pomocí něhož je z nebezpečného místa vyprostili.

„Dvojice strávila noc bez úkrytu ve výšce zhruba 900 metrů poté, co počasí zmařilo veškeré pokusy o jejich záchranu. Byli nalezeni na rizikovém místě hned vedle prudkého srázu a následně vyzvednuti na palubu vrtulníku. Oba byli převezeni do nemocnice, kde byli podrobeni náležitému vyšetření,“ uvedla ve svém prohlášení záchranná služba.

„Chceme všem lidem poradit, aby v horách mysleli především na bezpečnost a nevystavovali se zbytečnému nebezpečí,“ dodali záchranáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám