Hlavní obsah

Slovenští studenti sestrojili elektronického baču

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zaměstnání bači jako klasického pastýře ovčích stád na Slovensku je vážně ohroženo. Studenti Střední odborné školy technické ve Zlatých Moravcích totiž sestrojili elektronického baču, který by měl ochránit stáda před útoky vlků i medvědů. Může být umístěn kdekoliv v přírodě, energii získává ze solárních panelů.

Foto: Stanislav Kramár

Dva bačové – tradiční a elektronický

Článek

„Celý systém je energeticky zcela soběstačný, tudíž nemusí být připojen k inženýrským sítím,“ uvedl jeden z autorů vynálezu Róbert Pallya.

Zařízení má dva pohybové senzory, na nichž se dá nastavit úhel snímání přicházejícího objektu, a jsou funkční ve dne i v noci. První senzor zaznamenává pohyb do vzdálenosti 100 metrů a při zachycení objektu začne vydávat vysokofrekvenční zvuk, který je nepříjemný pro vlky a pro medvědy. Druhý senzor zachytává pohyb asi na 20 metrů a zapíná LED reflektor a silnou sirénu.

„Tohle by mělo dravce stoprocentně odplašit. Kdyby přece jenom překonal oba senzory, spustí se fotopast. Ta sice úhynu zvířat nezabrání, ale fotky jsou důkazem pro pojišťovnu. Fotopast zaznamená na SD kartu také datum i čas,“ dodal Pallya.

Foto: Stanislav Kramár

Student Ladislav Sádovský

Vynález má především chránit stáda v terénu, ale může také fungovat na ochranu objektů před vandaly a zloději. Cena elektronického bači je zhruba 330 eur (9000 Kč).

„Nejsložitější to bylo celé vymyslet. Výroba už nebyla tak těžká,“ říká Ladislav Sádovský (17), který je spolutvůrcem vynálezu. Na projektu se podílelo deset studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám