Hlavní obsah

Slovenské bistro dává potřebným jídlo zdarma, v Ženevě zase mají veřejné ledničky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ilava/Ženeva

Bistro Kámo ve slovenském městě Ilava zavedlo úspěšný systém darování jídla potřebným. Zákazník si koupí jídlo, zaplatí další porci, blok z pokladny připne na nástěnku a lidé, kteří nemají dost peněz, se tak mohou najíst zdarma.

Foto: Facebook: Bistro KÁMO Ilava - rýchle občerstvenie

Nástěnka v bistru Kámo v Ilavě

Článek

Na jídlo zdarma sem chodí nejen bezdomovci, ale také děti, které by se jinak dobře nenajedly. „Přišly tři starší děti a chtěly si koupit jeden kousek pizzy rozdělený na tři části. Janka jim vysvětlila, že si mohou vzít bločky z nástěnky a každý dostane pizzu zdarma. Ten úsměv na jejich tvářích byl úžasný,“ uvedlo bistro jeden z příkladů.

V bistru pracují zdravotně těžce postižení lidé. „Majitel bistra Tibor Meliš jim dal novou šanci, nabídl jim práci a oni začali dělat neuvěřitelné pokroky,“ uvedl web TV noviny.

Podnikatel už dva roky provozuje také sociální ekologický šatník, kde si lidé bez domova mohou vybrat oblečení. „Začali jsme jim dávat také polévky zdarma a pomáhat chtěli také naši zákazníci. Tak jsme vymysleli tento systém,“ dodal majitel bistra.

Drinky zdarma podle velikosti podprsenky. Bar s akcí narazil

Koktejl

Jednou se stalo, že muž u nich kradl pizzu, tak mu zakázali vstup na dva měsíce. „Byla to naše jediná špatná zkušenost. Ale když bude vše v pořádku, opět ho rádi přivítáme a dáme mu jídlo zdarma,“ řekl Meliš.

Denně rozdají deset až patnáct polévek. Ti, kteří přišli o domov, k nim chodí pravidelně. A pokud na nástěnce není dostatek bločků, polévku jim zaplatí bistro. „Děkujeme vám všem za jídlo pro lidi, kteří si ho nemohou dovolit. Je úžasné, že jídlo daruje i hodně mladých lidí,“ uvedlo bistro na sociální síti.

Veřejné ledničky v Ženevě

Trochu odlišný program již zhruba rok funguje ve švýcarské Ženevě, ačkoliv jeho primárním cílem není pomoc potřebným, ale boj proti plýtvání potravinami. Fungují zde čtyři veřejné ledničky a do konce roku by měla přibýt pátá. A postupně se pravděpodobně budou objevovat další, zájem o ně je i na předměstích, píše agentura AP.

Lidé v nich většinou naleznou ovoce, zeleninu, pečivo či konzervovaná jídla. Z hygienických a zdravotních důvodů však není možné do lednic vkládat potraviny v otevřených obalech, uvařená jídla, mražené potraviny či alkohol. Kromě potravin z domácností si cestu do jednotlivých ledniček nachází i nespotřebované potraviny z restaurací či z obchodů, které jsou zdravotně nezávadné.

V Ženevě instalují veřejné ledničky s jídlem zdarma.Video: AP

Za provozem jednotlivých ledniček stojí nezisková organizace Free Go (název odkazuje na slovo „frigo“, které v hovorové francouzštině znamená lednice) a podporu má tento projekt i od ženevské radnice. Celkové náklady na provoz podle AP vycházejí v přepočtu na 870 tisíc korun za rok.

Aby lidé nemuseli nosit potraviny přímo do ledniček, rozšiřuje Free Go sběrná místa, odkud je dobrovolníci pravidelně vyzvedávají. S restauracemi a obchody pak domlouvají vyzvednutí nevyužitých potravin po telefonu.

Miliony tun zachráněných potravin

„Když sem ráno dorazí potraviny vysbírané z restaurací, zpravidla tu už čekají lidé, aby se obsloužili. Většinou jsou lednice vyprázdněné do hodiny,“ řekla pro AP vedoucí projektu Marine Delevauxová s tím, že se takto podařilo zachránit před vyhozením téměř tři tuny potravin.

Agentura AP uvádí, že se ve světě každoročně vyhodí přibližně miliarda tun potravin. Hnutí za sdílení potravin, které cílí na omezení tohoto plýtvání, získalo popularitu zejména v německy mluvících zemí.

Podle německé organizace Foodsharing.de se v těchto zemích aktivitám zaměřeným na sdílení potravin věnuje na půl milionů lidí a také přes 12,5 tisíc společností. Podařilo se zachránit kolem 83 milionů tun potravin.

Školáci se budou učit neplýtvat potravinami

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám