Hlavní obsah

Slovák natočil lední medvědy procházející se po rozkvetlé arktické krajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenskému fotografovi Martinu Gregušovi se na severu Kanady podařilo natočit nevšední záběry ledních medvědů procházejících se po rozkvetlé arktické krajině. „Lidé si neuvědomují, že v Arktidě je také léto a že je v oblasti v tomto období rovněž velká nezamrzlá část,“ svěřil se agentuře AP fotograf.

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní záběry - lední medvědi se procházeli po rozkvetlé plániVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Lední medvědy obvykle vídáme na záběrech plných sněhu a ledu.

Šestadvacetiletý slovenský fotograf Martin Greguš však tohoto predátora zachytil na území Kanady - konkrétně v provincii Manitoba, kde na speciálně upravené lodi strávil dokumentováním medvědů celkem 33 dní - během letních měsíců.

Na záběrech se skupinka ledních medvědů prochází po krajině pokryté fialovou květinou vrbovkou úzkolistou. „Hodně lidí si myslí, že Arktida musí mít hodně sněhu. Neuvědomují si, že v oblasti panuje také léto a že v tomto období je zde rovněž velká nezamrzlá část,“ tvrdí Greguš.

„Nepředvídatelnost ročních období nejvíce ovlivňuje právě medvědy, kteří jsou zvyklí, že nemají led neustále. Změny jim ale ztěžují orientaci. Dokumentace medvědů v létě je nesmírně unikátní. Když se na ty záběry dívám, stále nemůžu uvěřit, že se nám to podařilo,“ dodává.

Teploty v kanadské Arktidě mohou v červenci a srpnu dosahovat až 20 stupňů Celsia, zatímco v zimních měsících klesají hluboko pod bod mrazu, klidně k minus 30 stupňům Celsia, uvádí agentura AP.

Medvědi na záběrech nestrádají

„Všichni medvědi na záběrech jsou silní, zdraví a hraví. Ačkoli z globálního hlediska se věci mohou pro lední medvědy vyvíjet špatně, tady je očividně všechno v pořádku,“ říká Greguš, jenž od svých osmi let vyrůstal v kanadském Vancouveru, kam se přestěhoval společně s rodiči.

Už jako dítě chodil společně s otcem na túry, kde rád fotil kanadskou přírodu a zvířata. „Nikdy jsem si nemyslel, že se stanu fotografem ledních medvědů. Právě oni jsou ale hvězdami téhle show, já jsem jen fotograf,“ uzavírá uznávaný fotograf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám