Hlavní obsah

Sloni v Thajsku musí pro potěšení turistů chodit po lanech

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Pouhou turistickou atrakcí jsou sloni v kontroverzním parku Safari World na okraji thajského Bangkoku. Zvířata jsou cvičiteli nucena chodit po kovových lanech pro pobavení návštěvníků. A nejde jen o chůzi, sloni se i přes svou těžkou váhu musí na dvou vedle sebe napnutých provazech otočit, zvednout přední nohu a balancovat pouze na třech zbývajících.

Článek

„Viděl jsem slony hrát fotbal a basketbal nebo opice řídit motorky, ale nikdy jsem neviděl nic takového jako je toto. Jsou to dospělí jedinci, takže určitě váží hodně. Musí to být opravdu silný provaz, aby je udržel,“ reagoval fotograf Bronek Kaminski na využívání slonů k turistickým účelům.

Vodičům slonů, kteří jsou zároveň jejich ošetřovatelé a cvičitelé, trvá nejméně šest měsíců, než slona naučí podobný kousek. Chůze po úzkých provazech v délce i patnácti metrů je navíc extrémně náročná.

Kromě sloní chůze po laně i orangutaní kick-box

Safari World je přitom především u ochránců zvířat „známá firma“. Před sedmi měsíci například Novinky informovaly o orangutaních zápasech v kick-boxu, které taktéž pořádá. Drsná show byla opět pouhým turistickým lákadlem. [celá zpráva]

Zábavní park v Bangkoku je přitom jen jedním z mnoha parků, které se věnují drezuře slonů. Mnoho z těchto zvířat se muselo přeorientovat právě na předvádění naučených triků turistům, jelikož už kvůli zákazu těžby dřeva v zemi nemají přílišné využití.

Jejich majitelé proto často mohou buď jen žebrat nebo je začít učit právě cirkusovým kouskům a ve větších městech se pak předvádět. Bez přílivu peněz z cestovního ruchu by mnoho z nich bojovalo život, jelikož by neměli co jíst, informoval deník Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám