Hlavní obsah

Slet letadel ve Vyškově je oslavou československého leteckého průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Na vyškovském letišti v pátek začal osmý ročník Sletu Československých letadel, dorazit by jich mělo asi 114. Letošní ročník je zaměřený na proudovou éru československého letectví, představí se například L-29 Delfín, řekl hlavní organizátor akce Michal Masař.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Baťův letoun Lockheed Electra L-10A.

Článek

Slet československých letadel se ve Vyškově koná poprvé. Jedná se o neziskovou leteckou událost zaměřenou na oslavu československého leteckého průmyslu. Akce se každý rok koná na jiném místě, je určená primárně pro odbornou veřejnost.

"Veřejnost si ale také na své přijde a lze využít vždy námi připravenou vyhlídkovou terasu, odkud je vidět na provozní plochu," uvedl pro ČTK Masař.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slet se koná každý rok na jiném místě.

Akce je třídenní, hlavní část programu je v plánu v sobotu. Účastníci se mohou těšit na rekordní počet přihlášených účastníků - aktuálně 114 letadel z České a Slovenské republiky.

V programu se předvede například větší skupina československých letadel nebo Baťův letoun Lockheed Electra L-10A. "Ve srovnání s minulými ročníky se jedná opravdu o výjimečně rekordní ročník. Poslední srovnatelný ročník se konal při 100. výročí československého letectví v roce 2018 v Trnavě," uvedl Masař.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Osmý ročník Sletu československých letadel začal v pátek na letišti ve Vyškově.

Letošní akce je zaměřená na proudovou éru československého letectví, kromě L-29 Delfín se představí například letoun L-39 Albatros. "Dobu výcviků v 50. letech před proudovými stroji bude připomínat Let C-11, který byl licenčně vyráběn na našem území," doplnil Masař

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám