Hlavní obsah

Školáci a řidiči si ve vedrech nesměli vzít kraťasy. Vyřešili to originálně

Vlna veder, která zasáhla i Francii, přiměla řidiče tramvají a autobusů ve městě Nantes na západě země, aby přišli do práce co nejvíce nalehko. Místo kalhot se oblékli do sukní, protože šortky mají přísně zakázané, upozornil web deníku Le Parisien. Stejný nápad dostali také středoškoláci z anglického Exeteru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na protest proti zákazu nošení kraťasů přišli školáci z Exeteru v sukníchVideo: Reuters

 
Článek

„Sukně jsou součástí erárního oblečení našich kolegyň. My ale nemáme rovnocennou náhradu,“ sdělil zástupce řidičských odborů CFDT Gabriel Magner. Podle něho řidiči od roku 2013 usilují o prosazení šortek od určitého stupně, kdy už je horko nesnesitelné.

Řidiči si stěžují, že teplota v tramvajích může za čelním sklem dosáhnout 50 stupňů Celsia.

„Už tak máme komplikované pracovní podmínky s agresivními cestujícími. Tohle by nám mohlo trochu ulevit,“ dodal Magner.

V roce 2013 provedli podobnou akci švédští řidiči MHD a se svým požadavkem uspěli, připomněl Le Parisien.

Školáci v sukních potrestáni nebudou

Stejný nápad jako francouzští řidiči dostali také chlapci ze střední školy Isca Academy v anglickém Exeteru. Školní řád jim nařizuje nošení školních uniforem a šortky jejich součástí nejsou. Místo aby se pařili v předepsaných šedých oblecích, přišlo v pátek zhruba 30 studentů do vyučování v sukních, které škola předpokládá pro děvčata. Mluvčí okresního úřadu David Beasley řekl, že nikdo z chlapců nebyl potrestán.

Ředitelka školy Aimee Mitchellová podle agentury AP slíbila přehodnotit pravidla jednotného oblékání na škole. „Uznáváme, že posledních několik dnů bylo extrémně horkých a my děláme maximum pro to, abychom umožnili jak studentům, tak personálu, aby se cítili co nejpohodlněji,“ uvedla Mitchellová v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám