Hlavní obsah

Šimpanzí klučina z plzeňské zoo už má jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Sameček šimpanze z extrémně ohroženého poddruhu čego, který se narodil před třemi měsíci v plzeňské zoologické zahradě, dostal na Zelený čtvrtek africké jméno Dumay. V překladu do češtiny to znamená samec.

Mária se svým tříměsíčním potomkem Video: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

O výběru jména rozhodli lidé v anketě pořádané zoo na sociálních sítích. Ve hře byl i Djimon, tedy silný chlapec, nebo Dakarai – radost. Pro jméno Dumay přišlo 2468 hlasů, pro Djimona to bylo zhruba o dvě stě méně a nejhůře dopadl Dakarai. Že se bude šimpanzí klučina jmenovat od „D“, byl dáno. „Navazujeme v abecedě na dosud odchované plzeňské šimpanze Alana, Bamii a Cailu,“ připomněl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Foto: Ivan Blažek

Mária se svým tříměsíčním potomkem

Dumay se narodil sedmatřicetileté Márii a je to její první odchovaný potomek, otcem se stal stejně starý Siri. „Márie je už ve věku, jako by to byla pětapadesátiletá ženská, bylo to za pět minut dvanáct,“ podotkl ředitel zoo Jiří Trávníček. „Měli jsme obavy, zda bude mít dostatek mléka, bylo to takové rizikové. Ale vypadá to zatím ideálně. Mléka má dost, o mládě se stará, kojí ho, ostatní šimpanzi na ni neútočí,“ konstatoval Trávníček a dodal: „Matka bude Dumaye kojit nejméně rok, celkem dva tři roky bude u ní. Dospěje zhruba v deset letech.“

Foto: Ivan Blažek

Mária, Dumay a malá Caila

V Plzni chovají šimpanze s přestávkami od roku 1964, loni dostali zmodernizovaný venkovní výběh. Současnou tlupu tvoří zmíněný samec Siri, čtyři dospělé samice, čtyřletá slečna Caila, Dumay. A v zázemí je devítiletý samec, který před půl rokem přijel do plzeňské zoo z Portugalska, zatím se ho ale nepodařilo připojit ke skupině. Poddruhu čego žije na celém světě jen několik desítek jedinců.

Máma se o něj vzorně stará. Ostravská zoo zveřejnila první záběry vzácného šimpanzího mláděte

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám