Hlavní obsah

Sanitka omylem odvezla pacientku do jiného domu a uložila do cizí postele

Příbuzní devětaosmdesátileté velšské seniorky se těšili, až se jejich babička po deseti týdnech boje s covidem vrátí domů. Jenže sanitka, která ji měla přivézt, nedorazila ani po dvou hodinách čekání. Syn pak překvapeně zjistil, že zdravotníci odvezli jeho matku do jiného města.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dlouhých deset týdnů bojovala devětaosmdesátiletá Elizabeth Mahoneyová s covidem-19 v nemocnici ve velšském Pontypoolu. Svůj boj vyhrála a její rodina se těšila, až ji 12. března propustí do domácího ošetřování. O neobvyklém příběhu informovala v pondělí BBC.

Syn Brian Mahoney se těšil, až svou matku bude moci přivítat v jejím domově, byl však nachlazený, a tak do Pontypoolu vyrazila jen jeho žena. Jenže k domu v Pontypoolu nikdo nedorazil.

Brian Mahoney se svou matkou Elizabeth

Brian poté zavolal do nemocnice, kde se dozvěděl, že se vyskytly „nějaké komplikace“ a že se vše řeší. Vyděšený muž si nejdřív myslel, že jeho nemocná matka dostala mrtvici či něco podobného.

Zhruba po dvou hodinách však opět volala nemocnice. „Vše je v pořádku, jedeme ji vyzvednout,“ zněla zpráva. „Ptal jsem se, jak to myslí. Řekli mi, že omylem odvezli mou matku do domu v Newportu,“ uvedl Brian. „Nemohli jsme tomu uvěřit,“ dodal.

Záchranáři ženě nevěřili

Jak se ukázalo, ten den měli záchranáři ještě odvézt podobně starou pacientku trpící demencí do domu v Newportu. Tam pacientka žije se svým bratrem. Ten v prvním okamžiku nepoznal, že se nejedná o jeho sestru, a záchranáře požádal, aby ženu uložili do postele.

Elizabeth se snažila přesvědčit záchranáře, že není ta, o kom si záchranáři myslí, že je, a že ji vyložili ve špatném domě. Jenže zdravotníci se domnívali, že jde o pacientku s demencí, a jejímu vysvětlování nevěnovali příliš pozornosti.

Ze sanitky vyjel za jízdy pacient na nosítkách

Koktejl

„Mamka byla vyděšená, protože si myslela, že ji dáváme do pečovatelského domova,“ popsal opravdu nepříjemné chvíle Brian. Po dvou hodinách se vše vysvětlilo a Elizabeth byla převezena na správnou adresu. „Už toho má za sebou dost a tohle jí zcela jistě nepomohlo,“ dodal Brian.

Vedení velšské záchranné služby se už za incident omluvilo, nyní zjišťuje, jak k záměně přesně došlo. Brian Mahoney dodal, že nechce, aby za výměnu byl kdokoliv potrestán, jen by byl rád, aby byla přijata taková opatření, aby k tomu už nedocházelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám