Hlavní obsah

Sametové mládě slaví třetí narozeniny, děti mu do zoo můžou přijít popřát za korunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sameček orangutana sumaterského Pustakawana, zkráceně Kawi, v pražské zoo slaví třetí narozeniny. Návštěvníci mu do Indonéské džungle, kterou obývá, mohou přijít popřát 17. listopadu.

Foto: Zoo Praha

Orangutaní sameček Pustakawana, zkráceně zvaný Kawi

Článek

Jedno z nejvýznamnějších mláďat zahrady, kterému se někdy kvůli dni, kdy se vyklubal, přezdívá sametové mládě, dostane svůj dárek v 10 hodin. Děti do 15 let budou mít v tento den vstup za korunu.

Kawi je pokračovatelem geneticky velice cenné linie orangutanů Bimba a Soni, kteří do Zoo Praha přišli v 60. letech z lesů na Sumatře a stali se zakladateli chovu. V přírodě čelí orangutani především úbytku přirozeného prostředí v důsledku masivního odlesňování a jsou kriticky ohrožení.

Je čtvrtým potomkem své matky Mawar, ale prvním potomkem samce Pagyho. A právě díky němu je Kawi jedním z geneticky nejcennějších evropských mláďat, protože Pagyho prarodiče Soňa a Bimbo přišli do Prahy z lesů na Sumatře.

Foto: Zoo Praha

Orangutaní sameček Pustakawana, zkráceně zvaný Kawi

Celé jméno Pustakawan znamená v překladu z indonéštiny knihovník. Sameček jej dostal jako poctu zesnulému spisovateli Terrymu Pratchettovi, který podporoval ochranu orangutanů a v jehož knižní sáze Zeměplocha se objevuje postava orangutana knihovníka.

Kawi podle chovatele Vojtěcha Smolíka tráví většinu času pozorováním a napodobováním své matky Mawar. „Kawiho mohou návštěvníci sledovat třeba při stavbě vlastního hnízda, což je činnost pro orangutany typická. Na noc se však stále vrací k matce a spí v hnízdě společně,“ líčí Smolík.

Ale stavba hnízda není zdaleka jediná Kawiho oblíbená kratochvíle. Malý orangutan rád zkoumá každou novinku v expozici či výběhu a nezmešká jedinou příležitost ke hře. Mezi jeho nejoblíbenější hračky aktuálně patří jutové pytle, plachty a třeba i velký plastový kbelík.

Foto: Zoo Praha

Orangutaní sameček Pustakawana, zkráceně zvaný Kawi

Další podstatnou část jeho běžného dne tvoří krmení. Kawi si rád pochutná na papáji nebo klíčených luštěninách, ale stále pije také mateřské mléko. To mohou orangutaní mláďata pít až do šesti let věku.

„Zároveň je to také velký zvědavec a hračička, což nám pomáhá třeba při veterinárním tréninku. Za uplynulý rok udělal Kawi velký pokrok, takže nyní už třeba s přehledem zvládá kontrolu ústní dutiny, kterou umí na povel otevřít a setrvat, než jej chovatel prohlédne,“ usmívá se Vojtěch Smolík.

FOTO: Ve Dvoře Králové se narodilo mládě, které v dospělosti nebude těžší než larva největšího afrického brouka

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám