Hlavní obsah

Růžová voda jako z filmu Barbie, v havajské přírodní rezervaci řeší záhadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drony na Havaji zachytily neobvyklý jev. Voda v pobřežní vodní nádrži na ostrově Maui se tam začala barvit do růžova. Úřady se snaží pochopit, co může být příčinou této neobvyklé změny. Existují domněnky, že na vině je sucho.

Růžově zbarvená voda v havajské přírodní rezervaci Kealia PondVideo: AP

 
Článek

V přírodní rezervaci Kealia Pond sledují výrazné růžové zbarvení, které nápadně připomíná odstíny růžové z filmu Barbie, od 30. října. Rezervace to uvedla na svém webu.

Státní zdravotní úřad odebral vzorky vody k analýze a odeslal je pro bližší prozkoumání na Havajskou univerzitu. Předběžné výsledky naznačují, že toxické řasy, o kterých se uvažovalo, nejsou příčinou.

Foto: AP

Růžově zbarvená voda v havajské přírodní rezervaci Kealia Pond

Místo toho rezervace věří, že neobvyklou barvu mohou způsobovat spíše halobakterie, což jsou organismy, kterým se dobře daří ve vodních plochách s vysokým obsahem soli.

Obsah soli v Kealia Pond je v současné době dvakrát vyšší v porovnání s obsahem soli v mořské vodě.

Centrální část Maui, oblast kolem vodní nádrže, momentálně trpí extrémním suchem. Podle monitoringu amerických agentur se většina území Havaje potýká s různými stupni sucha od letošního června.

Lidé se na růžový skvost mohou pouze dívat, rezervace rozhodně nedoporučuje do záhadně zbarvené vody vstupovat.

Jezero Titicaca v Andách se vlivem sucha doslova scvrkává

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Keālia Pond

Výběr článků

Načítám