Hlavní obsah

Ruská obec omylem uctila místo rudoarmějců americké vojáky

Na první pohled nevinná oprava letitého památníku sovětské armády skončila v odlehlé ruské obci politickým skandálem, když se místo rudoarmějců na pomníku objevily siluety vojáků v uniformách armády USA a s americkými puškami M16. Do případu se zapojil i prokurátor Amurské oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informovala o tom agentura Interfax, podle které si firma odpovědná za design pomohla obrázky z internetu, aniž by návrh konzultovala s odborníky.

Pomník sovětským vojákům ve vsi Dipkun na ruském Dálném východě je starý dvacet let a potřebuje opravu, usnesli se podle Interfaxu místní zastupitelé. Projekt zadali jisté firmě ve městě Blagoveščensku, která se úkolu zhostila. Vycházela přitom z obrázku nalezeného na internetu.

„Je to z vyhledávače, nejsme odborníci na zbraně,“ hájili se autoři návrhu. Dipkunským prý navrhli pět variant a oni si vybrali právě tu „americkou“. Novou úpravu pomníku už obec odstranila. Na druhý pokus chtějí rekonstrukci provést příští týden.

V úterý oznámil úřad prokurátora Amurské oblasti, že celý případ prověří. Úřad bude zkoumat, zda nedošlo k porušení zákonů o kulturním dědictví a jakým způsobem byla rekonstrukce pomníku financována.

Reklama

Výběr článků

Načítám