Hlavní obsah

Rukopis Beethovenovy Deváté v dražbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Partitura Beethovenovy Deváté symfonie půjde 22. května do dražby. Oznámila to londýnská aukční síň Sotheby's s tím, že rukopis o 575 stránkách obsahuje kompletní partituru symfonie provázenou posledními úpravami a poznámkami autora, včetně jeho nadávek na adresu nešikovných opisovačů.

Foto: Josef Zajíc

Slezskoostravský hrad nad soutokem řeky Lučiny a Ostravice.

Článek

Podle aukční síně by se rukopis mohl vydražit až za tři milióny liber (136,5 milionu Kč). Jde o nejvýznamnější hudební dílo, jaké se kdy dražilo, řekl Stephen Roe, který má u Sotheby's na starosti rukopisy. "Zřejmě se už nikdy nepřihodí, aby se do dražby dostala kompletní Beethovenova symfonie," řekl.

Devátá je patrně nejznámější hudební dílo světa

Beethovenova Devátá symfonie patří k nejznámějším a nejhranějším hudebním dílům světa. Tradičně se jí uzavírá hudební festival Pražské jaro a závěrečnou Ódu na radost si Evropská unie zvolila za svou hymnu. Beethoven dopsal symfonii v roce 1824 a v témže roce byla slavnostně uvedena ve Vídni.

Rukopis, který pochází z roku 1826 a od téhož roku byl v soukromých rukou, je ve vynikajícím stavu kromě několika skvrn, rozpitého inkoustu a dírek způsobených autorovými výraznými škrty. V té době byl již skladatelův oblíbený opisovač mrtev a jeho nástupci měli velké potíže s luštěním Beethovenova rukopisu. Na jedné stránce tak stojí Beethovenova poznámka: "Du verfluchter Kerl" - ty zatracený chlape. Jako majitel rukopisu je uvedena "soukromá nadace" a výtěžek z aukce by měl jít na charitu. V oboru partitur dosud vede dokument obsahující devět Mozartových symfonií, který byl v roce 1987 prodán za 2,6 milionu liber (téměř 120 miliónů Kč).

Související témata:

Výběr článků

Načítám