Hlavní obsah

Řím terorizují divoká prasata

Hlavní město Itálie čelilo od svého vzniku různým nájezdníkům, ať už to byli Ostrogóti, nebo Galové. V těchto dnech se Řím potýká s řáděním poněkud odlišné ničivé síly: skupinami divočáků, které hledají potravu v odpadcích. A obyvatelům dochází trpělivost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Římem se potulují divočáciVideo: Reuters

 
Článek

„Je to invaze,” shrnul situaci Pino Consolati, který provozuje restauraci ve čtvrti Monte Mario severně od Vatikánu. Řekl, že divoká prasata běžně přicházejí na jeho zahrádku hledat něco k jídlu. Jeho sestra prý jednoho večera tento týden před svým obchodem s obuví potkala hned 30 divočáků. „Není to příjemná situace,” dodal Consolati.

Setkání s divokými prasaty, která mohou vážit až 100 kilogramů, nejsou v Římě úplnou novinkou. Psalo se o nich i v roce 2017, kdy se na ulicích vršily hromady smetí v důsledku problémů s jejich svozem. Mimo jiné se tehdy objevilo video s velkým kňourem běhajícím uprostřed provozu na silnici nedaleko Vatikánu, jiné zvíře zase způsobilo smrtelnou nehodu muže jedoucího na mopedu.

Potíže se smetím přetrvávají a v italské metropoli aktuálně podle agentury AP není nijak výjimečné narazit na celé rodiny divočáků. Ti se podle svědků ve skupinách čítajících deset až 30 zvířat vydávají do ulic z rozsáhlých parků, které město obklopují.

Téma voleb

Počínání hladových zvířat Římané dokumentují na nejrůznějších místech a nahrávání videí na sociální sítě se stalo jakýmsi koníčkem. Řím zároveň příští víkend čekají lokální volby a invaze divočáků je v kampani používána jako zbraň proti starostce Virginii Raggiové.

Experti ale mají za to, že to není tak jednoduché a že současný stav je kromě neúčinného sběru odpadu spojen také s přemnožením kanců. Hlavní italský zemědělský svaz Coldiretti nyní odhaduje, že v celé zemi jich je přes dva miliony. Když přitom v roce 2015 velikost populace odhadoval na více než milion, hovořil o jejím zdvojnásobení za posledních deset let.

Německý nudista, který honil divočáka, se stal předlohou pro plastikový model

Koktejl

Římský region Lazio uvádí, že v městských parcích žije divočáků pět až šest tisíc, z nichž se několik stovek pravidelně vydává do zastavěných oblastí. Ve snaze potlačit nárůst populace regionální vláda v roce 2019 spustila program odchytu zvířat do klecí a minulý měsíc povolila jejich „selektivní” lov v některých parcích, což bylo dosud striktně zakázané.

Šéf místní správy parků Maurizo Guibbiotti říká, že Lazio by mělo limity na odstřel divočáků ještě výrazně zvýšit, proti hromadnému lovu ovšem v Itálii vehementně vystupují ochránci zvířat. Někteří Římané jejich pohled nesdílejí. „Bojím se přejít po chodníku, protože jsou tady kontejnery na odpad a oni (divočáci) na mě vyskočí,” stěžovala si 79letá Grazia, když čekala před základní školou na svá vnoučata. O kousek dál na stejné ulici se zrovna prohrabovala ve smetí skupinka divokých prasat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám