Hlavní obsah

Reportérka Novinek během chvíle zestárla o 47 let

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vlad Taupesh a Josef Rarach jsou ve své branži známí po celém světě a patří mezi naprostou špičku. Nechat někoho zestárnout skoro o padesát let pro ně není žádný problém. Zdaleka to ale není vše, co dokážou. U většiny jejich výtvorů se vám budou ježit chlupy na rukou.

Reportérka Novinek během chvíle zestárla o 47 letVideo: ale, Novinky

 
Článek

Za oponou noci, Avatar, Solomon Kane a mnohé další filmy, spíše obludy z nich jsou spojovány se dvěma jmény - Vlad Taupesh a Josef Rarach. Právě oni vyrábějí ty nejúžasnější masky (a nejen to) pro českou, ale také zahraniční produkci.

Foto: FX Creator

Avatar

Zestárnutí, naštěstí jen naoko, si díky nim na vlastní kůži vyzkoušela i reportérka Novinek.

„Tentokrát to byl Old Age neboli stárnutí. Jedná se o jednu z nejtěžších masek pro maskéry, protože to má ve finále vypadat co nejdůvěryhodněji a nejpřirozeněji,“ popsal Novinkám umělec a maskér Josef Rarach.

Světoznámá dvojice se dala dohromady vlastně úplnou náhodou. Josef je totiž původně vystudovaný veterinář a Vladovi jel před zhruba osmnácti lety ošetřit kočku. Od té doby spolupracují a věnují se speciálnímu maskérství neboli special makeup effects.

VlkodlakVideo: Novinky

Nevěnují se tedy pouze tvorbě masek, ale vlastně úplně všemu - říkají, že dělají full servis.

„Ano, děláme masky a různé způsoby líčení, není to ale vše. Děláme také rekvizity, vyrábíme zuby i kontaktní čočky, useknuté hlavy i ruce. Připravujeme také kostýmy, paruky, prostě komplet všechno,“ řekl Josef Rarach.

Foto: FX Creator

Solomon Kane

Práce Vlada a Josefa můžeme vidět jak v české, tak i v zahraniční produkci. „Z českých věcí jsme v poslední době dělali Za oponou noci. To je film, který je teď v postprodukci a měl by vyjít na konci podzimu letošního roku. Pak například pohádka Řachanda. Z větších mezinárodních projektů je to například Narnie, Solomon Kane, Avatar a spousta dalších, já už si ani nevzpomínám,“ řekl Josef.

Foto: FX Creator

Good Night, Stephen King

Foto: FX Creator

Good Night, Stephen King

Jak Josef, tak i Vlad se vyučili mimo svůj obor. Následně své maskérské zkušenosti prohlubovali studiem v Hollywoodu v několika maskérských školách, prošli desítkami workshopů a učí se prý neustále.

Foto: FX Creator

Zombie King

„Co se týká různých certifikátů - máme jich spoustu. Já za svou patnáctiletou kariéru a Vlad za svou skoro třicetiletou kariéru. Ještě ani jednou jsme je ale nikomu neukázali. Ve světě je totiž nejdůležitější práce a ne papír o tom, že jsme se učili,“ uvedl Josef.

V současné době se ale u dvojice objevují myšlenky, že by své působení přesunuli z pražského Smíchova za hranice České republiky, právě do Hollywoodu.

Foto: FX Creator

Skupina Lordi

Foto: FX Creator

Samhain

„V české produkci se nám nepracuje úplně nejlíp. Za hranicemi je to o něco lepší. Nejde ani tak o ten plat, důležitý je spíš ten přístup k naší práci. Zahraniční zakázky jsou zároveň zajímavější,“ uvedl Rarach.

„Když děláme pro zahraniční produkci, počítá se s časem, který zabere příprava. Počítají s tím, že jsme lidé jako každý jiný a že potřebujeme spát a jíst třeba. Naše poslední zkušenost s českou produkcí byla hrozná. Pracovali jsme 24 hodin denně, umístili nás do pravého rohu za záchod, bez světla a bez speciálních židlí. Tomu pak odpovídala kvalita,“ uvedl Vlad Taupesh svou zkušenost s českou produkcí.

Foto: FX Creator

Řachanda

Foto: FX Creator

Řachanda

V českém prostředí si ale chválí spolupráci na pohádce Řachanda. S jejím producentem, Danielem Miňovským, plánují další natáčení na přelomu roku. V tu dobu je čekají ještě další projekty v zahraničí.

Vlad a Josef si při své práci potrpí na kvalitu materiálu. Stojí prý o něco víc, ušetří jim to ale pak práci na place. Masky nemusí několikrát během natáčení opravovat a dodělávat, což se stává při používání levnějších materiálů. To samé platí u líčení. Vše si nechávají dovážet ze zahraničí. Poslední dobou se podle jejich vlastních receptur vyrábějí paletky alkoholového make-upu a další materiály.

Foto: FX Creator

Dead King II. la Peste Nera Black Death

Foto: FX Creator

Hollywood Devil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám