Hlavní obsah

Renovace trůnu před korunovací Karla III. přinesla nové objevy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Král Karel III. bude slavnostně korunován již začátkem května a přípravy na tuto událost jsou již v plném proudu. Patří k nim i renovace korunovačního trůnu, při které se objevilo i několik zajímavostí.

Británie restauruje korunovační trůn na blížící se korunovaci Karla III.Video: Reuters

 
Článek

Korunovační trůn, na nějž o prvním květnovém víkendu zasedne britský král Karel III., slouží tomuto účelu již zhruba 700 let. Nechal ho vyrobit Eduard I. a od té doby na něm až na pár výjimek byli korunování všichni angličtí a britští panovníci.

Trůn prochází před letošní významnou událostí renovací, kterou má na starosti restaurátorka Krista Blessleyová. Ta se zaměřuje především na obnovu a zakonzervování zlatých plátků, které dubový trůn původně zdobily.

Jeho součástí je i takzvaný Kámen osudu, jenž je vsunut pod sedací plochou trůnu. Jeho anglický název Stone of Scone odkazuje ke skotské vesnici Scone, kde byla v minulosti korunována řada skotských králů. Eduard I. pak nechal tento korunovační kámen převézt do Anglie.

Foto: Profimedia.cz

Kámen osudu v korunovačním trůnu

„Je to nejstarší dochovaný kus nábytku, který se stále používá k původnímu účelu, takže je neuvěřitelně vzácný,“ upozorňuje Krista Blessleyová na výjimečnost korunovačního trůnu.

Při práci na něm objevila i několik dosud neznámých věcí. Ačkoliv se jedná o velice vzácný kus, byl v průběhu mnoha století poškozen vandaly z řad školáků a dalších návštěvníků Westminsterského opatství v 18. a 19. století. „P. Abott na této židli spal 5.–6. července 1800,“ lze si mimo jiné na trůnu přečíst.

Zpravodajský web Sky News píše, že Blessleyová na trůnu narazila také na dosud neobjevené pozůstatky kreseb, které mohly představovat postavy. „Mohou to být králové nebo třeba světci,“ odhaduje. „Ale chybí toho příliš mnoho, takže to budeme muset důkladně prozkoumat,“ uzavírá Blessleyová.

Koruna svatého Eduarda bude upravena pro hlavu Karla III. Odvezli ji z Toweru

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám