Hlavní obsah

Koruna svatého Eduarda bude upravena pro hlavu Karla III. Odvezli ji z Toweru

Historická koruna svatého Eduarda, která je v Anglii už více než 350 let ústředním prvkem korunovace panovníků, byla odvezena z londýnského Toweru, aby byla upravena pro korunovaci krále Karla III. v květnu příštího roku. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Buckinghamský palác.

Foto: BBC, Profimedia.cz

Koruna svatého Eduarda na pohřbu královny Alžběty II.

Článek

Koruna je obvykle součástí korunovačních klenotů vystavených v Toweru. Používá se od korunovace krále Karla II. v roce 1661, rok předtím byla v Anglii obnovena monarchie po krátkém trvání republiky po vedením Olivera Cromwella.

Koruna svatého Eduarda nahradila středověkou verzi, o níž se předpokládá, že pocházela z doby vlády Eduarda Vyznavače v 11. století a byla roztavena v roce 1649.

Foto: Profimedia.cz

Koruna svatého Eduarda

Karel III. bude mít korunu svatého Eduarda během korunovačního obřadu, který se bude konat 6. května v londýnském Westminsterském opatství. Stejně tak ji měla při korunovaci v roce 1953 jeho zesnulá matka královna Alžběta II. Během ceremonie bude mít král na hlavě také korunu britského impéria.

Korunu svatého Eduarda tvoří masivní zlatý rám osázený rubíny, ametysty, safíry, granáty, topasy a turmalíny. Stejně jako jeho středověká předchůdkyně má na bocích čtyři tlapaté kříže a čtyři lilie. Uvnitř je vložen sametový čepec s hermelínovým lemem.

Na britského krále Karla III. házel muž při návštěvě Yorku vejce

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám