Hlavní obsah

Radnice zakazovala zaměstnancům kouřit u stolu při práci z domova

Novinky, Jakub Štěpánek

Zaměstnanci radnice v londýnské městské části Hammersmith a Fulham si při práci z domova cigaretu nezapálili. Alespoň pokud chtěli dodržet pracovní předpisy, které určovaly, že „všechny prostory určené k práci z domova mají být nekuřácké”.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Londýnská čtvrť za rozhodnutí čelí kritice. Podle lobbistické skupiny FOREST (zkratka vyjadřuje podporu uživatelům tabáku), je takové nařízení pouze morálním útokem na kuřáky, jejich svobodu a možnost volby.

Jak ale uvedl deník The Telegraph s odvoláním na zdroj přímo z radnice, v praxi není takové nařízení uplatňováno a žádný ze zaměstnanců zatím nečelil postihu. Přesto se pro odpůrce takového předpisu stala věta o „nekuřáckých prostorech při práci z domova” trnem v oku. Zejména v době, kdy firmy stále častěji využívají práci z domova jako vítaný prostředek prevence při pandemii koronaviru.

U dospívajících klesá užívání návykových látek, může za to i změna životního stylu

Děti

Radnice v části Hammersmith a Fulham ale není jediným úřadem, kde platí přísná pravidla pro kuřáky. Skupina FOREST nyní provedla výzkum na 147 úřadech. V 88 z nich vedení kuřácké pauzy omezuje, v 49 zakazuje, v 10 z nich si mohou zaměstnanci na cigaretu odskočit.

Zpráva s názvem „Kuřácká ideologie aneb Jak místní úřady vedou válku s osobní svobodou” vyjde v publikaci Manifesto Clubu, který se zaměřuje právě na boj proti omezování svobod jednotlivce.

Koronavirus nečekaně pomohl rozmachu oblíbené mužské neřesti

Muži

„Tohle není o nějakém snižování rizik pasivního kouření a zdravotních následcích. Je to morální útok a kouření má být podle něj vnímáno jako ostudná aktivita, která by se neměla vyskytovat ve veřejném prostoru a v blízkosti úřadů,” myslí si autorka výzkumu Josie Appletonová.

Ta se k dokumentu z radnice Hammersmith a Fulham dostala na základě svobodného přístupu k informacím. Radnice označila v dubnu dokument za „aktuální předpis” a odmítla situaci dále komentovat. Jak dodal The Telegraph, podle zdroje z radnice už nařízení během pondělí nemělo být v platnosti a postihy zaměstnancům nehrozí.

Anketa

Povoluje váš zaměstnavatel cigaretové pauzy?
Ano
85,1 %
Ne
14,9 %
Celkem hlasovalo 1662 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám