Hlavní obsah

Pták odmítá opustit svého zachránce. Létá i za jeho motorkou

Mohammed Arif z vesnice Mandka v indickém státě Uttarpradéš má nezvyklého nejlepšího kamaráda. Je jím totiž jeřáb, kterého Mohammed našel zraněného a ošetřil ho. Uzdravený opeřenec nyní se svým zachráncem létá i do práce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Třicetiletý Mohammed Arif pracuje jako kombajnér a zhruba před rokem při práci na poli našel zraněného jeřába. „Silně krvácel a bylo vidět, že má silné bolesti,“ popsal Mohammed jejich první setkání. Ani na okamžik nezaváhal a ptáka odnesl domů, kde jej ošetřil. „Dal jsem mu na zraněnou nohu nějaké léky, přiložil náplast, upevnil bambusovou tyč a zakryl obvazem,“ vysvětluje.

Jeřáb se po čase zotavil, ale neodletěl a zůstal s Mohammedem, v jehož blízkosti navíc zůstává na každém kroku. „Život už není jako dřív,“ řekl muž serveru BBC. „Teď mě doprovází všude, kam jdu, je jako člen rodiny. Když pracuji na kombajnu, prochází se po poli a pak spolu oba obědváme,“ popisuje běžný pracovní den.

Nemá rád lidi

Vděčný pták, který dostal jméno Bachča, se nedá odradit ani tehdy, když jeho zachránce nasedne na motorku, a letí za ním. Podle Mohammeda je schopen udržovat rychlost 30 až 40 km/h a denně s ním nalétá i přes 40 kilometrů, podle toho, na jak vzdáleném poli ten den pracuje.

Nedá se však říci, že by si Bachča zvykl na lidi. Oblíbil si totiž pouze Mohammeda, ale jeho žena a děti se k němu bojí přiblížit. Chová se k nim občas dost útočně.

Velmi neobvyklý případ překvapil i odborníky. Jde totiž o ten nejméně společenský ze všech druhů jeřábů a zejména při hnízdění jsou tito ptáci velmi agresivní.

Řidič poskytl vrabci masáž srdce

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám