Hlavní obsah

První orlí mládě narozené po sto letech v Česku vzlétlo z hnízda

Právo, Denisa Telaříková
Libavá

Svou premiéru v létání má za sebou mladá orlice Anežka, která je prvním mládětem vyhubeného orla skalního, jež se po 100 letech narodilo v Česku. Z hnízda téměř tříměsíční orlice poprvé vzlétla v pátek. Vznesla se nad údolí ve vojenském prostoru Libavá, který leží na pomezí Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

BEZ KOMENTÁŘE: Anežka poprvé vzlétla z hnízdaVideo: Enrico Gombala

 
Článek

„Anežka opustila hnízdo v 86 dnech svého života a můžeme s velkou radostí konstatovat, že hnízdění bylo úspěšné. Po více než sto letech vylétlo mládě orla skalního na území České republiky z přirozeného hnízdění. Je to velký úspěch projektu a pro ochranu přírody jako takovou,“ řekl Petr Orel, který je vedoucím projektu Návrat orla skalního do České republiky.

Foto: Dušan Boucný

Anežka s matkou na hnízdě

Popsal i její první úspěšný let: „Nejenže přelétla hluboké údolí, ale i kroužila a snažila se o letové manévry. Napodobovala tak své rodiče, což si nacvičovala už v hnízdě a v posledních dnech i na větvích okolo hnízda.“ Dodal, že Anežka byla pod přísným dohledem obou rodičů. Chování Anežky po vylétnutí z hnízda je podle ochránců přírody srovnatelné s chováním mláďat, která vypouštěli v minulých letech.

Foto: Enrico Gombala

Anežka při tréninku létání

„V sobotu zřejmě Anežka proseděla většinu času v korunách stromů ve svahu naproti hnízdu a pouze hlasově s rodiči komunikovala. V neděli odpoledne naopak seděla někde v koruně stromů v blízkosti hnízda, velmi hlasitě volala na rodiče, nakonec vzlétla, ale přistála na zemi. Složitě se pak pěšky dostávala výše po svahu, aby pak mohla vzlétnout, což se jí podařilo, ale vzápětí se ze stromu opět spustila na zem do svahu,“ dodal Petr Orel, co dělala v dalších dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám