Hlavní obsah

Prsní implantát zachránil ženě život. Odklonil střelu, která mířila do srdce

Novinky, tcs

Lékařská odborná literatura doposud neznala případ, kdy by silikonový implantát dokázal někomu zachránit život. Minulý týden vyšla případová studie o ženě, která byla v kanadském Torontu postřelena. Střela mířila na srdce, silikonový implantát ji však odklonil, čímž podle lékařů zachránil jeho nositelce život.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podobné případové studie vycházejí většinou roky po události, které se týkají. Je to tak i v tomto případě. Střelba se odehrála v Torontu v roce 2018. Studie vyšla minulý týden na serveru Sage Journals, který zaštiťuje odborné časopisy vydávané stejnojmenným vydavatelstvím.

Postřelenou byla třicetiletá nejmenovaná žena. Lékařská zpráva neuvádí okolnosti, za jakých ke střelbě došlo, nicméně uvádí, že to bylo na ulici a zbraň ani pachatel nebyli doposud nalezeni.

Žena náhle ucítila teplo a bolest na prsou. Když se podívala na svou hruď, uviděla krev a sama se dopravila na pohotovost do nemocnice. Lékaři uvádí, že po celou dobu žena neprojevovala žádné známky výraznějších potíží. „Mluvila, trauma tým nevěřil svým očím, jak dobře na tom byla,“ uvedl pro CNN chirurg Giancarlo McEvenue, který byl jedním z těch, který tehdy ženu ošetřoval.

Popsal, že zatímco střela vstoupila do těla levým prsem, odrazila se od hrudní kosti, vletěla do pravého prsa a následně zlomila několik žeber na pravé straně. „Implantát změnil trajektorii střely,“ vysvětlil McEvenue. Dodal, že kdyby střela prošla přímo do hrudníku, žena by s největší pravděpodobností utrpěla život ohrožující zranění. Dráha střely totiž původně směřovala do míst, kde jsou srdce a plíce.

Pes v Novém Mexiku střelil svého majitele do zad, prý omylem

Koktejl

Takto žena vyvázla „pouze” se střelnou ranou, lehkými popáleninami (které dle lékařů indikují, že ke střelbě došlo z malé vzdálenosti), zlomenými žebry a zlomenou hrudní kostí.

Podle lékařů jde o první popsaný případ, kdy prsní silikonový implantát zachránil jeho nositelce život. Už dříve byly zdokumentovány čtyři případy, kdy prsní implantáty zpomalily střelu. Ve všech případech to ale byly takzvané solné implantáty (v silikonovém pouzdře je coby výplň použit solný roztok).

Reklama

Výběr článků

Načítám