Hlavní obsah

Provazochodec přešel šachtu ve slovenské jeskyni v hloubce 300 metrů

Právo, Ivan Vilček

Slovenský provazochodec David Kapusta (23) přešel v tatranské jeskyni Měsíční stín v hloubce 300 metrů pod zemí nad čtyřicet metrů hlubokou šachtou. Tímto výkonem zaznamenal světové prvenství.

Foto: Igor Pap

Provazochodec Daniel Kapusta si zvolil pro jeden ze svých kousků poněkud netypické místo.

Článek

Provazochodci doposud procházeli v extrémních výškách v horách nebo mezi budovami. Přechod v jeskyni je však značně netypický. Jeskyni Měsíční stín, jejíž vznik se datuje až do doby ledové, objevila skupina mužů před deseti lety, ale stále ještě není celá probádaná.

Foto: Igor Pap

Provazolezec Daniel Kapusta v akci

„Léta jsem si pohrával s myšlenkou dostat do jeskyně provazochodce, aby se pokusili o přechod. Nakonec přišel pouze jeden, ale je to borec,“ řekl deníku Nový čas objevitel jeskyně Igor Pap.

Chladno a vlhko

Jeskyňáři s provazochodcem sestupovali čtyři hodiny do hloubky. Nesli s sebou 34kilogramový vak s nářadím, který museli protlačit úzkými mokrými chodbami nebo táhnout kolmými šachtami. „To vše jsme absolvovali ve tmě, jen s čelovkami, v teplotě dva stupně a v 98procentní vlhkosti vzduchu,“ uvedl Kapusta.

Foto: Igor Pap

Provazolezec měl pod sebou 40metrovou šachtu.

Po strastiplné cestě ho čekaly tříhodinová zkouška a trénink. Následně úspěšně prošel po laně nad 40metrovou šachtou. Další čtyři hodiny trvalo, než se dostali na světlo.

„Když jsem viděl modrou oblohu a slunce, přišla ta opravdová euforie,“ dodal slovenský provazochodec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám