Hlavní obsah

Protestující otec zastavil londýnské obří kolo

– LONDÝN

Proslulé obří kolo na břehu Temže, známé jako "Londýnské oko", zastavil v sobotu protestující britský otec. Sedmatřicetiletý David Chick v kostýmu Spidermana vylezl kolem čtvrté ráno až na vršek 135 metrů vysokého kola a rozvinul tam transparent s nápisem Ve jménu otce.

Foto: Jiří Smutný

Noví prvňáčci v lavicích

Článek

Mluvčí organizace Fathers 4 Justice (Otcové za spravedlnost), která sdružuje otce, jimž je upřen kontakt s dětmi, uvedl: Nejde o oficiální protest, ale je to součást probíhající kampaně. Jde o člověka, který je spojen s hnutím."

Současně vysvětlil důvody jeho protestu: Je to člověk, který neviděl svou čtyřletou dceru po dobu 12 měsíců od chvíle, kdy mu partnerka odepřela přístup k ní."

Kolo bude stát do té doby, než z něj sleze. Zatím není jasné, kdy k tomu dojde, provozovatel se bojí, že za delší dobu: "Vypadá to, že je odhodlán strávit tam delší čas." Muž se v srpnu 2002 účastnil už několika protestů na vrcholcích jeřábů, kde strávil šest dnů.

Zatím není jasné, jak se Chick dostal až na vrchol. Podle informací provozovatele se vydával za opraváře a oklamal tak ochranku. "Jde o porušení bezpečnosti, na kterou velmi dbáme," uvedl mluvčí atrakce.

Na sobotu přitom bylo prodáno 5000 lístků. Za hezkého počasí však kolo navštíví na 18 000 lidí. "Nabídli jsme návštěvníkům s lístky, že jimvrátíme vstupné nebo jim nabídneme návštěvu v jiném termínu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám