Hlavní obsah

Přistižený řidič měl alkohol v krvi kvůli vzácné nemoci. Soud jej osvobodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgická justice zprostila viny čtyřicetiletého muže, kterého dopravní policisté v minulosti dvakrát přistihli při řízení auta „v opilosti“. Ukázalo se totiž, že řidič trpí extrémně vzácnou nemocí, při níž si pacientovo tělo vyrábí alkohol samo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Strážci pořádku kontrolovali motoristu nejprve v dubnu 2022, kdy mu naměřili 2,1 promile. O měsíc později to bylo 1,6 promile, přičemž v Belgii je povolený limit 0,5 promile alkoholu v krvi.

Následovaly žaloby, z nichž se muž, jenž pracuje v pivovaru, až nyní vymanil před soudem v Bruggách. Porota podle deníku Le Parisien uznala, že šlo o případ „vyšší moci“.

„Jsme s verdiktem spokojeni, ale ještě není konečný,“ upozornila jeho advokátka Anse Ghesquièreová s tím, že státní zástupce se může proti rozhodnutí soudce do 30 dnů odvolat.

Onemocnění jejího mandanta, označované jako „syndrom vlastního pivovaru“ (v angličtině Auto-Brewery-Syndrom, ABS), nicméně prokázali nezávisle na sobě tři lékaři. Podle odborníků se choroba vyskytuje u velmi nízkého počtu lidí na světě, údajně několika jedinců.

Nemoc způsobuje, že trávicí systém postiženého produkuje etanol po požití potravin s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou chléb, brambory nebo fazole.

Příznaky opilosti prý necítil

Pacienti mohou vykazovat příznaky odpovídající intoxikaci alkoholem, jako je nezřetelná řeč, klopýtání, ztráta motorických funkcí, závratě nebo říhání. Motorista, jehož jméno úřady nezveřejnily, ale tvrdil, že příznaky opilosti nepociťuje.

Podle listu Le Parisien vyvstává otázka, zda má osoba s takovou nemocí právo řídit motorová vozidla. „Navzdory alkoholu v krvi tady máme člověka, který funguje perfektně. Jeho reakční rychlost není nijak snížena, jak to známe u lidí, kteří konzumují alkohol,“ uvedla Ghesquièreová.

„O tomto syndromu toho stále moc nevíme,“ dodala advokátka s tím, že schopnost jejího klienta řídit auto není dotčena.

Opilý řidič se vřítil do kosmetického salonu, zastavil až v recepci

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám