Hlavní obsah

Přírodovědec vyfotil vzácného vrabce albína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácného čistě bílého vrabce v Austrálii vyfotografoval přírodovědec a milovník ptáků Bob Winters, uvedla agentura AFP. Vyvolal tak doslova poprask mezi ornitology, kteří se ho snaží také spatřit, než z přírody zmizí. Právě výrazné bílé peří je v boji o přežití velkou nevýhodou, protože vrabce prozradí všem predátorům.

Foto: Profimedia.cz

Australan Bob Winters vyfotil vrabce albína.

Článek

Po celém světě existuje jen hrstka potvrzených pozorování bílého vrabce; naposledy se to podařilo ornitologům v Británii v roce 2010. Australskému exempláři je podle odhadů Winterse asi šest až sedm měsíců, což už je samo o sobě dost pozoruhodné.

„Tito ptáci jsou znevýhodněni v mnoha ohledech. Obvykle je vyhodí vlastní rodiče z hnízda, protože jsou jiní. Mají křehčí peří, takže se jim hůř létá. Nikdo se s nimi nechce pářit a jsou velmi snadnou kořistí pro predátory,“ řekl Winters, který ho vyfotil po hodinách čekání poblíž svého domova v Melbourne.

Místní obyvatelé ho překřtili na „malého bílého anděla“ a tají, kde se nejčastěji pohybuje. Chtějí ho totiž uchránit před zájmem veřejnosti.

„Rozhodně nepotřebuje, aby ho otravovaly stovky lidí,“ řekl Winters australské stanici ABC.

Albinismus se projeví jen v případě, že pták či jiný tvor zdědí gen albinismu od obou rodičů. Postihuje všechny pigmenty, takže ptáci albíni jsou bílí a mají růžové nebo červené nohy a světlý zobák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám