Hlavní obsah

Případ Trintignantová: Cantat lituje, že nezemřel on

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VILNIUS

Francouzský zpěvák Bertrand Cantat, který je od konce července v litevské vazební věznici a v polovině září by měl být ve Vilniusu souzen za vraždu své přítelkyně Marie Trintignantové, při čtvrtečním šestihodinovém výslechu prohlásil, že se cítí plně vinen a byl by raději mrtev místo ní.

Článek

Devětatřicetiletý Bertrand Cantat je stíhaný v rámci vyšetřování, které vede francouzská soudkyně Nathalie Turqueyová, za "úmyslné násilí s následkem smrti bez úmyslu ji způsobit" a za "neposkytnutí pomoci zraněné osobě".

"Přiznává, že ji několikrát uhodil a od začátku na sebe bere zodpovědnost za smrt Marie Trintignantové, což i několikrát prohlásil. Nijak se své odpovědnosti nevyhýbá," cituje Cantatova francouzského obhájce Oliviera Metznera zpravodajský server Yahoo.

Trintignantová se z komatu nikdy neprobrala

K osudné hádce a následné rvačce došlo v noci z 26. na 27. července v hotelu Domino Plaza v litevském hlavním městě Vilniusu po dotočné filmu Colette, ve kterém pod režijním vedením své matky Nadine hrála Trintignantová hlavní roli.

Herečka byla hospitalizována v ranních hodinách 27. července a byla ihned operována. Druhý den ji operoval ještě jednou rodinou přivolaný francouzský chirurg, který však ihned po zákroku prohlásil, že jsou její dny sečteny. Jednačtyřicetiletá Trintignantová se z komatu nikdy neprobrala a zemřela po převozu do Paříže 1. srpna. Zůstali po ní čtyři synové.

Marie Trintignantová FOTO: Internet

Cantat chce nést za své činy plnou odpovědnost

Ve čtvrtek 21. srpna Bertrand Cantat šest hodin vypovídal ve Vilniusu před francouzskou soudkyní, dvěma vyšetřovateli z pařížské kriminálky a litevským prokurátorem Vladimirasem Serguejevasem, který případ vede. Podle zdrojů blízkých vyšetřování se zpěvák během dlouhotrvajícího výslechu několikrát rozplakal a nijak se nesnažil snížit míru své viny.

"Marie se hodně vyptávala na Christinu (manželku Bertranda Cantata) a velmi na tuto ženu, která o pár měsíců dříve porodila Bertrandovi dítě, žárlila," interpretoval výpověď svého klienta obhájce Metzner.

Během kritického večera pár konzumoval alkohol, nikoliv omamné látky, řekl advokát a potvrdily to i výsledky toxikologické analýzy. Když se partneři po půlnoci vrátili do hotelu, silně se pohádali. "Marie se chovala tak, jak ji ještě nikdy (Cantat) neviděl. Byla jako fúrie, hysterická. Netušil, že taková umí být. Bohužel mu zasadila první ránu, silně do něj strčila a on upadl," pokračoval obhájce Metzner.

"Tím vypěnil a dal jí několik facek, spíš násilných, pravda, bohužel. Jeho popis události se zcela shoduje s výsledky pitvy," řekl advokát a upřesnil, že jeho klient měl na ruce dva prsteny, které pravděpodobně způsobily frakturu nosu Trintignantové, o níž hovoří pitevní zpráva.

Pitva vyloučila zranění při pádu

Z výsledků pitvy, která byla provedena ve Francii, vyplynulo, že herečkou někdo několikrát zatřásl a několikrát ji brutálně uhodil. Možnost, že by si fatální zranění způsobila během pádu sama, pitva naprosto vyloučila.

"Prali se docela dlouho. On do ní potom strčil a odešel. O vážnosti situace neměl tušení. Stejně tak jako ostatní, kteří v noci o vážnosti situace neměli rovněž ani tušení. Těmi ostatními myslím třeba Vincenta Trintignanta (bratra Marie), který na rozdíl od toho, co vypověděl, svoji sestru v plném osvětlení viděl a nejen na krátký okamžik," uvedl Olivier Metzner.

Mezi násilnostmi a hereččiným převezením do univerzitní nemocnice ve Vilniusu uběhlo několik hodin, což je důvod, proč je Cantat stíhán i pro "neposkytnutí pomoci zraněné osobě". "Bertrand toho všeho lituje a dnes dokonce řekl, že lituje, že není na jejím místě," zakončil zpěvákův advokát.

Zpěvák bude souzen za vraždu

Vyšetřování okolností smrti jednačtyřicetileté herečky Marie Trintignantové je ze dvou třetin ukončené, sdělil ve čtvrtek litevský prokurátor. To znamená, že zpěvák skupiny Noir Désir by mohl být souzen v polovině září ve Vilniusu. Jeho vydání do Francie nemá litevská prokuratura zatím v plánu. Uzná-li Cantata litevský soud vinným, hrozní mu trest vězení ve výši 15 let.

Zpěvák byl původně obžalovaný z "neúmyslného těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti" a z "neposkytnutí pomoci zraněnému". Po výsledcích pitvy, která ukázala, že příčinou smrti Trintignantové byly silné rány do hlavy a obličeje, jež jí způsobily četné pohmožděniny, zlomeninu nosu a krvácení do mozku, byl trestný čin překvalifikován na vraždu. Do té doby Cantat sice připouštěl, že dal partnerce facku, ale tvrdil, že osudné zranění si způsobila při pádu.

Cantatův advokát: Jeho život ztratil smysl

Bertrand Cantat se podle svých blízkých pokusil po převezení Trintignantové do nemocnice o sebevraždu. Svého činu údajně hluboce lituje a hodlá nést veškerou odpovědnost. "Na čtyři hodiny jsem se sešel s mužem, s chlapcem, který je naprosto zoufalý. Protože ztratil tu, kterou miloval, a protože se za tuto ztrátu cítí zodpovědný. V současné době pro něj život ztratil smysl," prohlásil před čtvrtečním výslechem Cantatův francouzský obhájce Oliver Metzner a upřesnil, že se jeho klient "nehodlá vyhýbat zodpovědnosti, ať je jakákoliv".

"Můj klient tráví čas tím, že si osudnou scénu přehrává v hlavě," řekl advokát Metzner a dodal, že je Cantat fyzicky velmi slabý. Kvůli předchozím psychickým problémům byl ihned po činu na nějakou dobu hospitalizován ve vězeňské nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám