Hlavní obsah

Princ William vzdal kvůli lásce boj s novináři

Právo, Rostislav Matulík
LONDÝN

Doba mediálního chránění v pořadí druhého následníka britského trůnu prince Williama zřejmě končí. Syn zesnulé princezny Diany totiž nečekaně smířlivě zareagoval na společné snímky se svou první vážnou známostí Kate Middletonovou (21) v bulvárním listu The Sun a naznačil, že chce v letitém boji proti paparazziům zakopat válečnou sekeru.

Foto: Jaroslav Hrubý
Článek

Od smrti princezny z Walesu, na níž se podílela i dotěrná média, existovala gentlemanská dohoda královského paláce s novináři, že o princi Williamovi budou informovat uvážlivě a ponechají mu během dospívání soukromí.

Nyní se však rýsuje obrat - ačkoli fotograf Sunu Arthur Edwards vystopoval prince s Kate na dovolené ve švýcarském Klostersu, William osobně vybídl své mediální zástupce, aby proti bulvárnímu listu "nezačali pálit z těžkých kanónů".

List nebude mít potíže

"Princovi bude za dva měsíce dvacet dva a chápe, že chce-li hrát pólo a chodit po Kensingtonu, neobejde se to čas od času bez přítomnosti fotografů," uvedl mluvčí Clarence House, sídle Williamova otce korunního prince Charlese. Palác se nakonec rozhodl nepozvat Edwardse na příští oficiální fototermín královské rodiny, dodal však, že listu The Sun nebude dělat potíže kvůli publikování agenturních fotografií.

Své by o zrušení zvláštní ochrany mohl vyprávět jeho o dva roky mladší princ Harry, který odvolal gentlemanskou dohodu s médii již loni po maturitě na koleji v Etonu. Bulvární listy jej od té doby stačily zobrazit jako playboje a Harry byl nakonec rád, že jim zmizel z očí jako charitativní pracovník v jihoafrickém Lesothu.

William, kterého čekají na univerzitě v St. Andrews ještě čtyři trimestry, vede ovšem střízlivější životní styl, takže se princ Charles i jeho přítelkyně Camilla Parker Bowlesová skandálu ohledně chození s Kate neobávají.

Okouzlila ho jako modelka

Middletonová od druhého ročníku sdílí s Williamem a několika dalšími kamarády stejný studentský domek. Podle blízkých přátel mu pomohla překonat krizi v prvním roce, kdy William zvažoval odchod z univerzity.

"Má smysl pro humor a s Williamem ji spojují stejné zájmy," napsal The Sun, který věnoval princově nové známosti plných pět stran. Připomněl mimo jiné, že William zaplatil 200 liber (bezmála deset tisíc korun) za sedadlo v první řadě během charitativní studentské módní přehlídky, na níž Middletonová propagovala odvážně průhledné šaty. Kate také prince navštívila nejméně třikrát na venkovském sídle v Highgrove a ve skotském královnině sídle v Balmoralu.

The Sun původně tvrdil, že princ a dcera bohatého obchodníka s hračkami spolu chodí od Vánoc, nyní se však ukazuje, že známost může být staršího data a princovi se zatím dařilo vše tajit. "Na veřejnosti se chovají jako dobří kamarádi a z domu nikdy neodcházejí spolu, ale to vše je zřejmě jenom zastírací manévr," napsal nedělník The Sunday Times.

Podle veteránů z Fleet Street, kteří psali již o známosti prince Charlese s Dianou Spencerovou, může známost pohledného prince královské rodině jenom prospět. "Ačkoli navenek bude palác vystupovat zdrženlivě, ve skutečnosti je to všechno promyšlená monarchistická propaganda," řekl nejmenovaný zdroj magazínu.

Kate na molu, kde poprvé okouzlila prince. V březnu si pár zalyžoval ve Švýcarsku, kde je poprvé odhalili paparazziové.

Reklama

Související témata:

Související články

Princ William provětral svého Golfa

Jen několik dnů před svými 21. narozeninami se princ William "zviditelnil": na soukromém pozemku u golfového hřiště, kde byla povolena rychlost 35 kilometrů...

Princ William pobouřil ochránce přírody

Britský princ William pokračuje ve svých afrických prázdninách. Zatímco ale jeho dosavadní výkony sportovního charakteru vzbudily u veřejnosti spíš ocenění,...

Výběr článků

Načítám