Hlavní obsah

Princ Harry si chce ponechat vojenské tituly, palác je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory tomu, že opustil povinnosti členů královské rodiny, byly princi Harrymu ponechány tři čestné vojenské tituly. Královna mu je ponechala v rámci přechodného období 12 měsíců, po kterém bude posuzována úspěšnost odchodu páru od královské rodiny. A zatímco by si Harry tituly rád ponechal, Buckinghamský palác je ostře proti. „Nemůže stát jednou nohou uvnitř a druhou venku,“ zní od úředníků.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry coby kapitángenerál královské námořní pěchoty v březnu 2020. S manželkou Meghan to bylo jedno z jejich poslední vystoupení v rolích členů královské rodiny.

Článek

V královském paláci se schyluje k další bitvě o tituly, zvyklosti a privilegia a princ Harry je v ní tentokrát připraven neustoupit ani o krok. Jedná se totiž o ponechání jeho tří čestných vojenských titulů.

Vévoda ze Sussexu je kapitángenerálem královské námořní pěchoty (což je ceremoniální funkce), čestným leteckým velitelem RAF na základně Honington v Bury St. Edmunds a vrchním komodorem malých plavidel a potápěčských jednotek ve velení královského námořnictva.

Tyto tituly mu byly královnou ponechány v rámci dvanáctiměsíčního „zkušebního“ období, po kterém bude palácem odchod Harryho a Meghan opět přezkoumán. Čestné vojenské tituly jsou pro prince zásadní. K armádě má silné pouto – deset let v ní sloužil, dvakrát byl nasazen v rámci britského letectva v Afghánistánu. Kromě toho pečuje o válečné veterány a založil pro ně charitativní hry Invictus.

Prince Harryho pojí s paní Bidenovou úzké přátelství

Koktejl

Princ Harry tedy není připraven se vojenských čestných titulů vzdát. Ale to se nelíbí britskému paláci. „Je to velmi jasné – buď v tom jsi, nebo ne. Jakákoliv ‚hybridní‘ role je neslučitelná s reprezentováním hlavy státu,“ uvedl vysoce postavený zdroj z Buckinghamského paláce bulvárnímu deníku Daily Mail. „Tohle je záležitost, která ještě musí být vyřešena. A obě strany svůj postoj vyjádřily velice jasně,“ dodal další zdroj.

Konečné slovo bude mít královna

Konečné slovo bude mít samozřejmě královna. V březnu dojde k vyhodnocení ročního „zkušebního období“, během kterého obě strany vyhodnotí, zda odchod Harryho a Meghan proběhl úspěšně.

Už dříve bylo avizováno, že jde vlastně o jakousi záchranou síť pro Harryho a Meghan, díky které by se mohli vrátit zpět do královské rodiny, pokud by se jim nedařilo.

O tom, že Harry s Meghan nevzdají poctu veteránům v Londýně, rozhodla sama královna

Koktejl

To se však vzhledem k nedávno podepsaným kontraktům se společnostmi Netflix a Spotify jeví jako nepravděpodobné. Tyto kontrakty ale můžou způsobit další rozepři v královské rodině. Britská panovnice totiž dala jasně najevo, že právně i eticky jsou jakékoliv komerční aktivity neslučitelné s vykonáváním oficiálních závazků jejím jménem.

Do těchto závazků se samozřejmě počítá i držení čestných vojenských titulů a s nimi spojené povinnosti. Armáda je však jediným bodem, ve kterém Harry nehodlá ustoupit ani o píď. Královskou rodinu čeká zajímavý březen.

Reklama

Výběr článků

Načítám