Hlavní obsah

Princ Charles si na soukromý rozhovor s Harrym pozval raději i druhého syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce po pohřbu manžela britské královny prince Philipa mělo proběhnout osobní setkání prince Charlese a jeho syna prince Harryho, první po Harryho ostře sledovaném rozhovoru s Oprah Winfreyovou. K setkání nakonec opravdu došlo, princ Charles si ale raději přizval i druhého syna prince Williama, údajně proto, aby v budoucnu nemohlo být dezinterpretováno nic, co zaznělo.

Foto: Profimedia.cz

Smuteční procesí během Philipova pohřbu. Princové Charles, Harry a William se krátce po obřadu sešli, aby společně pohovořili.

Článek

Po pohřbu se měli členové královské rodiny i kvůli stále platným protipandemickým opatřením odebrat domů. Přesto došlo k setkání, které vzbudilo v médiích rozruch. Princové Charles, Harry a William se setkali po dlouhých měsících tváří v tvář v zahradách Windsoru.

Společná procházka zahradami byla kvůli opatřením jedinou možností, jak si soukromě pohovořit. Původně se měli setkat jen princ Charles s princem Harrym. Následník trůnu nicméně přizval k rozhovoru i prince Williama.

Foto: Profimedia.cz

Kamery krátce po pohřbu zachytily prince Harryho a Williama, jak společně odcházejí z kaple. Společnost jim dělala vévodkyně Kate.

Jelikož se rozhovoru nikdo další včetně zaměstnanců paláce neúčastnil, William a Charles se obávali, aby nedošlo k pozdějším dezinterpretacím.

„Pro Charlese i Williama bylo důležité, aby tam byli společně. Znamená to, že nic z toho, co bylo řečeno, nebude v budoucnosti překrouceno,“ uvedl pro deník Daily Mail zdroj z Paláce.

Foto: Profimedia.cz

Britská média společný rozhovor bratrů označila za první krok v překonávání sporu, který se mezi nimi rozhořel.

I když obsah rozhovoru není znám, spekuluje se, že by mohlo jít o první krok v narovnání vzájemných vztahů. „Je příliš bolesti na obou stranách, takže usmíření půjde po malých krůčcích,“ uvedl další zdroj z Buckinghamského paláce.

Charles se vydal o samotě rozjímat nad budoucností

Princ Charles se po pohřbu odebral na své letní sídlo ve Walesu. Usedlost Llwynywermod poblíž vesnice Myddfai navštěvuje princ každoročně na týden v červenci. Nyní chce samotu, kterou usedlost nabízí, využít k rozjímání a uvažování nad budoucností královské rodiny.

Co ukrývala královna ve své kabelce na pohřbu prince Philipa

Styl

Podle všeho zůstala v Londýně i jeho manželka vévodkyně Camilla, která ho jinak na dovolených doprovází. Charles si chce osobně projít kondolence, které byly zaslány z celého světa. Podobně budou činit i princ Harry a princ William.

Zatímco v případě obyčejných rodin je to gesto slušnosti, v případě královské rodiny má silnější význam. Dává veřejnosti najevo, že jí královská rodina naslouchá.

Foto: Profimedia.cz

Něco takového jako usedlost Llwynywermod prý princ Charles hledal 40 let. Nyní tam bude rozjímat o budoucím osudu monarchie.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelná týdenní dovolená ve Walesu je pro Charlese příjemným odpoutáním od královských povinností.

Prince Charlese v nadcházejícím období čeká zřejmě těžší role, než měl doposud. „Celý život byl následníkem trůnu, ale princ Philip byl hlavou rodiny. Přes noc se toto změnilo, a to na Charlese dopadlo profesně i osobně,“ uvedl zdroj deníku Daily Mail z princova okolí. „Má pocit, jako by na něm teď byla tíha celého světa,“ dodal zdroj.

Jaká bude budoucí role prince Charlese?

Královna Alžběta II., která ve středu oslaví své 95. narozeniny, nyní truchlí nad ztrátou svého chotě a mnozí odborníci na britskou monarchii se obávají, že se vzhledem ke svému věku a absenci prince Philipa bude ze svých povinností stahovat víc a víc.

Pohřeb prince Philipa

Evropa

Alžběta II. již údajně dala najevo, že plně podporuje prince Charlese v názoru na aféru s princem Harrym a vévodkyní Meghan.

Nyní je třeba rozdělit královské povinnosti mezi stávající členy rodiny. Mezeru po Harrym a Meghan by podle všeho měli vyplnit princ Edward se svou ženou, hraběnkou z Wessexu. Princ Andrew vzhledem k Epsteinově skandálu zůstává mimo hru.

Stále více se také vrací otázka následnictví. Všeobecně se předpokládalo, že se stárnoucí princ Charles, který po smrti princezny Diany nebyl - byť možná poněkud neprávem - zrovna nejpopulárnější postavou královské rodiny, vzdá trůnu ve prospěch svého syna Williama. Před časem však Charles možnost, že by se stal dalším britským panovníkem, zcela nevyloučil. I o tom teď bude přemítat na usedlosti Llwynywermod.

Reklama

Výběr článků

Načítám