Hlavní obsah

Při rvačce v senegalském parlamentu létaly nadávky i láhve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V parlamentu západoafrického Senegalu propukla v minulých dnech hromadná rvačka. Poslanci se celý den přeli o volbu předsedy parlamentu, až někteří napětí neustáli a spustili šarvátku. Vzduchem létaly plastové láhve. Na místo nakonec musely přijet bezpečnostní složky, aby vyvedly část poslanců a zajistily hladký chod hlasování.

BEZ KOMENTÁŘE: Senegalským parlamentem létaly láhve.Video: Reuters

 
Článek

Po červencových volbách strana prezidenta Senegalu Mackyho Salla ztratila ve sněmovně pohodlnou většinu. Ani opoziční blok ji ale počtem zvolených poslanců nezískal. Senegalský parlament se v pondělí sešel poprvé od těsných voleb a napětí v celé zemi se promítlo i do jednání poslanců o volbě nového předsedy sněmovny.

Politici se od pondělního rána dohadovali o volební proceduře k jeho zvolení. Kvůli zmíněnému faktu, že žádná ze stran či koalic nemá většinu, se musela vláda a opozice shodnout na kompromisu. Večer už části zákonodárců po dni bezvýsledného jednání ruply nervy a skupinky se začaly postrkovat. Senegalská televize RTS podle Reuters zachytila i to, jak vzduchem létaly plastové láhve.

Dostaneš flákanec ve znakovém jazyce. Bitka ve Sněmovně baví internet

Koktejl

Na místo musely dorazit bezpečnostní složky, aby zajistily hladký chod hlasování. Někteří poslanci se totiž pokoušeli odnést hlasovací zařízení. Agentura Reuters už neuvádí, zda senegalští zákonodárci ještě téhož dne nového předsedu sněmovny zvolili, či nikoli.

Senegal je podle Reuters považován za jednu z nejstabilnějších afrických demokracií. Od těsných červencových voleb v zemi ale roste politické napětí. Přispívá tomu i vládnoucí prezident Salla, jenž nevylučuje, že bude v roce 2024 kandidovat do třetího volebního období, ačkoli to ústava prezidentovi zakazuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám