Hlavní obsah

Při raketovém poplachu chránily slonice svá mláďata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina dospělých slonů v zoo v izraelském Ramat Ganu u Tel Avivu se minulý týden shromáždila kolem mláděte, aby ho chránila před raketovou palbou z Pásma Gazy. Boje skončily po 11 dnech v pátek příměřím a Izraelci při nich museli často za zvuku sirén do krytů. O život přišlo přes 250 lidí, hlavně Palestinců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sloní samice chránily mládě během raketového útoku na IzraelVideo: MICHAL LEVY/SAFARI PARK, Reuters

 
Článek

Izraelský server Ynet nyní napsal, že když se před jedním z útoků rozezněly poplašené sirény, rozhodlo se pět samic asijských slonů v Ramat Ganu chránit čtrnáctiměsíční mládě.

„V přírodě je to běžné chování samic. Když cítí nebezpečí, utvoří kolem mláďat ochranný štít z vlastních těl. Tady se takto chovají i v době, kdy si Izrael sirénami připomíná památné dny. A stává se to, když některá z nich rodí. Ostatní samice ji obklopí a utvoří kolem ní bariéru,“ řekl jeden z ošetřovatelů Guy Kfir.

Zoo byla v době bojů pro veřejnost zavřená a personál se snažil zvířata rozptýlit. „Většinou se v takové situaci snažíme udržet zvířata aktivní, aby se nenudila. Nutíme je k aktivitám běžným v přírodě. Schováváme jim na různá místa ovoce a zelené krmení nebo jim dáváme jídlo do krabic a sudů, aby musela použít svaly. Sloni se stejně jako lidé musejí udržovat v činnosti,“ řekl Kfir.

Na jeruzalémské Chrámové hoře se znovu střetli Palestinci s izraelskou policií

Blízký a Střední východ

Sloni jsou největší suchozemská zvířata. Známy jsou tři druhy – slon asijský, slon africký a slon pralesní. Ynet připomíná, že všechny tři druhy jsou ohrožené. „V Africe je zabíjejí kvůli klům, z nichž se vyrábí klávesy pian, kulečníkové koule, šperky a jiné předměty. Lov je velmi intenzivní, v Africe zemře jeden slon každých 15 minut,“ řekl Kfir.

V Asii podle něj zase umírají kvůli zásahům do životního prostředí nebo kvůli odchytu a využívání jako turistické atrakce. V Ramat Ganu mají chovný program, jehož cílem je rozšířit genetický materiál slonů a moci časem zvířata vypouštět do volné přírody.

Reklama

Výběr článků

Načítám